10.08.2007

Yunanistan'da zehirli su alarmı

Yunanistan'da Asopos ırmağı yakınlarında yaşayanlara kansere yol açan krom içerdiği gerekçesiyle musluk suyu içmemeleri uyarısı yapıldı.

Çevre örgütleri, hükümeti, ırmağı kirleten fabrika ve atölyelere karşı harekete geçmeye çağırdı.

Ülkenin orta kesimlerindeki Asopos nehrinden alınan su örneklerinde vücuttan atılamadığı için ölümcül olabilen kroma rastlandı.

Atina'nın kuzeyindeki Oinofita Belediye Başkanı, bölge sakinlerinden musluk suyu içmemelerini istedi. Çevre kuruluşları, ırmaktaki kirlenmeden, arıtma tesisi olmayan fabrikaları sorumlu tutuyor.

Bu yaz atıklarını ırmağa boşalttığı belirlenen bir fabrikaya beş bin dolar ceza verildi.

Ancak çevre örgütleri, mahkemelerin verdiği para cezalarının caydırıcı olmadığını, fabrikaların arıtma tesisi kurma yerine ceza ödemeyi tercih ettiklerini söylüyor.

Yunanistan'da yayımlanan Katimerini gazetesinin yazarlarından Mihailis Kaçigeras, ırmaktaki kirliliği konu aldığı yazısında çözüm için herkesi harekete geçmeyi çağırdı.

Kaçigeras, şunları yazdı:

"Asopos ve diğer ırmaklardaki sorunun çözümü için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor. Aksi halde, küvetlerini hatta havuzlarını Fransız şişe sularıyla doldurmaya yetecek kadar parası olanlar, bu suçu işlemeye, sanayi bölgelerinde yaşayanlar ve çocukları da rekabet adına suya atılan zehri içmeye devam edecekler."

[BBCTurkish]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...