20.08.2007

Bir zamanlar cennetti

DHA - BALIKESİR - Suları çekilen Manyas Kuş Cenneti, hüzün içinde kuşlarıyla vedalaşıyor. Kuşlar ilk kez Manyas'ı her zamankinden bir ay erken terk ederken cennet AB'nin verdiği A Sınıfı diplomasını da kaybetmek üzere.

Doğal güzelliğiyle her yıl 250 türden 3 milyon göçmen kuşu ağırlayan Manyas, kuraklığın bedelini ağır ödüyor. Suların devamlı çekilmesi sonucu 600 metre uzunluğundaki Taş İskele ile gölde bırakılan kayıklar, zemini midye kabuklarıyla kaplı olan kurak arazide ürkütücü bir görüntü oluşturuyor.

Karabataklar, gri balıkçıl, kaşıkçı, pelikan gibi göçmen kuşların yuva yapacakları göl içerisindeki ağaçlar, suların çekilmesiyle ortada kaldı. Manyas Kuş Cenneti'nde her yıl ağustos sonu, eylül başında göç eden kuşlar, bölgeyi ilk kez bir ay erken terk ederken, yeterince beslenemeyip telef olan kuşlar ise vahşi hayvanlara yem oldu.

Toplam 64 hektarlık alana sahip Manyas Kuş Cenneti, 1959 yılında Bakanlar Kurulu tarafından milli park olarak ilan edilmişti. Ramsar Sözleşmesi kapsamında tutulan Manyas Kuş Cenneti, 1976 yılında Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı diplomayla ödüllendirildi. Manyas Kuş Cenneti'nin her beş yılda bir yenilenen A sınıfı diploması, 2001 yılında ilk kez çevre kirliliği nedeniyle askıya alınmıştı.

Gerekli önlemlerin alınması sonucu diploma geçen yıl yenilenmişti. Ancak Manyas, kuraklığın devam etmesi halinde üç yıl sonra diplomasının iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...