31.08.2007

Termik santreller Ceyhan’ı tehdit ediyor

Kahramanmaraş’ta çevre felaketine ve hastalıklara yol açmakla suçlanan Afşin Elbistan A ve B termik santralleri Çukurova’ya hayat veren Ceyhan nehrini de tehdit ediyor.

ADANA - Soğutma suyunu nehirden alan santraller, kuraklık nedeniyle su seviyesi giderek düşen nehre büyük bir yük bindiriyor. Yerel yöneticiler ve çevreciler böyle giderse Ceyhan’ın tamamen kurumasından endişe ediyor.

Çukurova’nın hayat kaynağı Ceyhan nehrindeki su seviyesi her geçen gün azalıyor. 5 barajı besleyen, 1 milyon dönüm tarım arazisini sulayan nehirden yararlanan iki de termik santral var.

Afşin Elbistan A ve B Termik santralleri soğutma suyunu Ceyhan’dan alıyor.

Kuraklık nedeniyle suyu azalan nehrin kaynağında da bu santraller yüzünden sayesinde kayıp yaşanıyor.

Hem yerel yöneticiler hem de çevreciler böyle giderse nehrin tamamen kurumasından endişe ediyor.

Doğa Savaşçıları Derneği Temsilcisi Poyraz Poyrazoğlu “Kendi hayat damarımızı kendimiz kesiyoruz, nehir haritadan silinecek” derken Elbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Paksoy “Su santrale buradan alındığı için yakında başta Elbistan Ovası olmak üzere tüm Çukurova susuz kalacaktır” şeklinde konuştu.

Afşin Elbistan A ve B termik santralleri yakınına yapılacak bir barajla Ceyhan’daki büyük su kaybının önüne geçileceği düşünülüyor.

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Ahmet Yüceer ise daha yakın mesafede baraj yapma imkanı olmasına rağmen Ceyhan’dan su alınmasının tamamen siyasetçilerin hatası olduğunu söyledi: “Aslında 23 yıl önce Afşin Elbistan A termik santralinin kurulmasıyla birlikte hem santrale hem de tarım arazilerine su verecek bir baraj yapılması planlanmış. Ancak Karakuz adı verilen baraj planda kalmış”

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...