5.08.2007

Göllerde seviye alarmı

AA - TRABZON/BOLU/KONYA - Kuraklık sonucu Türkiye'nin dört bir yanından gölleri kuruduğu haberleri geliyor. Bolu'ya 12 kilometre uzaklıktaki Gölköy Baraj Gölü'nün dibi göründü. Bolu Ovası'nda yaklaşık 9 bin hektarlık tarım alanının sulanmasında kullanılan gölün 18 metre derinliğindeki su seviyesi sekiz metreye kadar düştü. Gölün sadece orta kısmında su kaldı.

Çakırgöl kuruyor
Gümüşhane il sınırları içinde yer alan Çakırgöl Dağı'nın kuzey eteklerinde, denizden 2 bin 504 metre yükseklikte yer alan Çakırgöl kuruyor. Yetkililer, yaklaşık iki yıl öncesine kadar çevresindeki istinat duvarından taşan gölün, kuraklık nedeniyle küçülmeye başladığını belirtti.

Göller konusunda bir kötü haber de Konya'dan geldi. Konya İl Genel Meclisi Beyşehir Gölü Araştırma Komisyonu üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, yağış durumu, buharlaşma ve su salımının bugünkü şekliyle devam etmesi halinde üç-beş yıl sonra Beyşehir Gölü diye bir şey kalmayacağını belirtti.

Beyşehir bataklık olacak
Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, yağışların yetersizliği ve su salımının fazla olması nedeniyle Beyşehir Gölü alanının bugün 65 bin hektardan 50-55 bin hektara kadar düştüğünü söyledi. Babaoğlu, "Beyşehir Gölü'nün sorunlarına çözüm getirilmezse, birkaç yıl sonra gölün tabanını görmüş olacağız. Göl yerine bir bataklığımız olacak" dedi.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...