13.08.2007

Asıl Cehennem 2009’da!!

İngiliz meteorolojisinden felaket raporu: daha da beter olacak!

Dünyada hava sıcaklıkları önümüzdeki 2 yıl daha bu seviyede olacak. 2009’dan sonra yeni bir sıcak hava dalgasıyla dünya cehennemi yaşayacak

İngiltere Meteoroloji Ofisi, şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük iklim araştırmasına imza attı. Küresel ısınmayı baz alarak ilk kez yapılan iklim tahmini çok güçlü bir süper bilgisayar kullanılarak gerçekleştirildi. Atmosferden ve okyanuslardan alınan sıcaklık verileri, 1980 ve 1990’daki verilerle birlikte bilgisayar yüklendi. Daha sonra bu veriler baz alınarak yükselen sıcaklık trendi bulundu ve geleceğe yönelik bir iklim modeli oluşturuldu. Araştırmanın sonuçları dün İngiliz basınında geniş yer aldı. Buna göre,
1998 yılında dünyada hava sıcaklıkları ortalaması yıl geneline bakıldığında 14.54 dereceyle rekor bir düzeye ulaşmıştı. 2003 yılında ise Avrupa’da 35 bin kişi sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. Son yapılan tahminlere göre dünya bu rekorları da çok yakın bir gelecekte geride bırakacak. Yani havalar daha da ısınacak.
Bilgisayar simülasyonu 2010 yılında 1998’deki sıcaklık rekorunun kırılma ihtimalinin yüzde 50’inin üzerinde olduğunu gösterdi.

Artık geri dönüş yok

Önümüzdeki 2 yıl boyunca sıcaklıklarda düşme beklenmiyor. Her iki yılın da bu yıl yaşanan iklim koşullarıyla benzerlik göstereceği tahmin ediliyor.
2009 yılından itibaren sıcaklıklar aniden ve sürekli yükselmeye başlayacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ortalama ısısı 0.3 derece yükselecek.
2014 yılı ve sonrasında ise cehennem sıcakları bizi bekliyor. Yeni sıcaklık rekorları kırılması olasılığı her geçen yıl biraz daha artacak.
Araştırmanın başında bulunan İngiliz meteoroloji uzmanı Doug Smith, şimdiye dek küresel ısınmayla ilgili yapılan araştırmalarda hep bilim adamlarının “2100 yılında dünya nasıl olacak” sorusuna yanıt verdiğini, kendilerinin ise çok daha yakın geleceğe bakmak istediklerini söyledi. Smith, “100 yıl sonra inşaatı bitecek bir projeyle kimse ilgilenmez. Ama 5 yıl sonrası herkesi ilgilendiriyor” dedi.
[Vatan]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...