5.08.2007

Petrol arama krizi kapıda

Ankara, petrol ve doğalgaz aramak üzere başlattığı ihale sürecini 16 Ağustos’ta tamamlayacak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne, aynı şekilde karşılık vermeye hazırlanıyor. TPAO, yapacağı arama için firma seçimini ay sonuna kadar tamamlayacak.

ANKARA - Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramaya yönelik ihaleye 16 Ağustos’ta çıkacağını açıklamasından sonra, Ankara da kendi çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Kıbrıs’ta petrol aramaya yönelik ihale sürecini Ağustos ayı sonunda bitirecek.

Kurum yetkilileri, yabancı şirketlerden yoğun bir katılım olduğunu belirterek, teklifleri almaya ve değerlendirmeye devam ettiklerini belirtiyor. İhaleyi birden fazla yabancı şirket ya da konsorsiyum da kazanabilecek.

Eylül ayından itibaren kazanan grupla sismik çalışmalara başlanacak. Aramalar, Akdeniz’in sığ sularında 12 millik bir alanı kapsayacak şekilde Antalya-İskenderun ve Mersin körfezinde yapılacak. İkinci aşamada ise derin sular yani Rum kesiminin de arama yapacağı bölge olan Kıbrıs’ın batısıyla Mısır arasında kalan bölge ve Antalya açıkları taranacak.

TPAO’NUN RUHSATI VAR
TPAO’nun arama yapılacak bölgeler için ruhsatı var. Dolayısıyla herhangi bir sınır sorunu yaşanması beklenmiyor. Ancak yetkililer 16 Ağustos’tan sonra benzer bölgelerde aramaya başlayacak olan Rum kesimi için aynı şeyleri söyleyemiyor. Aksine, Rum kesiminin sınır problemi olan bu bölgelerde arama çalışmalarını başlatmasının zor olduğunu belirtiliyor.

ARAMA 1-2 YILDA TAMAMLANACAK
TPAO sismik arama işlemini 1-2 yıl içinde tamamlamayı planlıyor. Ardından da rezerv bulunan yerlerde sondaja başlanarak, petrol ve doğalgaz çıkarılacak. Ankara, Rum kesiminin çalışmalarına sert tepki veriyor. Birkaç ay önce konu yeniden gündeme geldiğinde Türkiye bölgeye savaş gemilerini göndermişti.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...