8.08.2007

Kelaynaklar göçe uğurlandı

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koruma altında tutulan ve 16 yıldan bu yana göç etmelerine izin verilmeyen kelaynaklardan 5'i uzun bir aradan sonra göçe gönderildi. Birecik Kaymakamı Tuncay Sonel, Kelaynak Üretim İstasyonu'nda yapılan törende, Kaymakamlık, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Doğa Derneği'nin önemli bir işi başardığını söyledi.

Dünyada yalnızca Fas'ta ve Birecik'te koloni halinde yaşayabilen kelaynakların sayılarının kritik sınır olan 100'ün üzerine çıktığını bildiren Sonel, birkaç yıldan bu yana kuşların göçe gönderilmesi için çalışmalar yürüttüklerini hatırlattı. Bu yıl sayıları 110'a yükselen kelaynakların en son 1991 yılında göç ettiğini ve bir kısmının geri dönmediğini anlatan Sonel, "Amacımız yıllar önce göçe giden kuşlardan yararlanarak diğer kuşların da göç etmesini sağlamak ve kuşların göç yolunu belirlemek. Ayrıca bu güzergah üzerinde ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını tespit etmek. Bu konuda umutluyuz. Umarım proje başarıyla sonuçlanır." dedi.

Göçün uydu aracılığıyla izlenebilmesi için kaymakamlık imkanıyla ABD'den uydu verici sistemi ve bilgisayar üzerinden izlenmesine imkan sağlayan donanım satın aldıklarını ifade eden Sonel, şöyle konuştu:

"Göç için belirlenen 5 kuşun vücuduna uydu vericileri yerleştirdik. Kelaynaklarla ilgili yıllardır bir türlü yapılamayanı gerçekleştirmiş olduk. Koruma altında tutulan ve 16 yıldan bu yana göç etmelerine izin verilmeyen kelaynaklardan 5'i, uzun bir aradan sonra göçe gönderildi. Nil Vadisi'ne gitmesi düşünülen bu kuşların bütün hareketlerini ve göç edip etmediklerini bu sistem sayesinde günlük olarak takip etme imkânı bulacağız."

Doğa Derneği Kelaynak Projesi sorumlusu Turan Çetin ise geçen yıl 92 olan kelaynakların sayısının bu yıl 110'a yükseldiğini belirtti. Kelaynakların doğadayken dürbünlerle sürekli gözlemlendiğini ve göçe gönderilecek 5 kuşun da bu sayede belirlendiğini dile getiren Çetin, şöyle konuştu:

"Bu kuşlardan 18 yaşından büyük olduğunu tahmin ettiğimiz 'Anadolu' adlı en yaşlı olanını, öncü olarak eşi 'Dicle' yavruları 'Fırat', 'Seyhan' ve 'Ceyhan'la birlikte göçe gönderme kararı aldık. Bunun için gerekli olan uydu verici sistemi yurtdışından getirildi. Kuşların sırt bölgelerine özel bir ip yardımıyla takılan uydu vericileri sayesinde göndereceği sinyaller göç süresince bilgisayara kaydedilecek. Buradan da harita üzerinde göç ettikleri alanlar belirlenecek." Şu ana kadar Fırat Nehri'ni terk etmediği belirlenen kuşların hareketlerinin bilgisayarların yanı sıra Doğa Derneği gönüllüleri tarafından dürbünlerle günlük olarak kontrol edildiğini ifade eden Çetin, "İşin bundan sonraki kısmı daha zor. Çünkü bu kuşlardan 'Anadolu'nun en son 1991 yılında göç ettiğini düşünüyoruz. Ancak uzun süredir göç etmiyorlardı. Umarım göçü sorunsuz bir şekilde tamamlarlar." dedi.

Mehmet Ali Yılmaz

[Zaman]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...