2.08.2007

Eriyen buzullar Çin'de milyonları tehdit ediyor

Deniz seviyesinin 3 mil üzerindeki bu dik ve rüzgarlı dağlarda, küresel ısınmanın Çin'in geleceğini tehlikeye atıyor olduğuna dair şüpheler var.

Batı Çin eyaleti Qinghai'ndeki Anyemaqen sıradağlarının doruklarındaki buzullar, doğudan Sarı Nehre akan sulara bağımlı olan yüz milyonlarca insanı tehdit ederek hızla eriyor.

Ülkenin geri kalanının bu yaz rekor seviyedeki sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklıkla etkilenmesiyle, uzun süredir küresel ısınmayı zengin ulusların çözmek zorunda oldukları bir problem olarak gören Pekin'in, Çin'in özellikle tehlikede olabileceği gerçeğiyle uyanması hiç garip değil.

Tibet sığırlarının insandan çok daha fazla olduğu kuzey Tibet platosu olan Qinghai, U.S. Maliye Bakanı Henry Paulson'un dört günlük Çin gezisinin ilk gününde ziyaret etmesiyle daha önce görülmedik bir ilgi odağı oldu. Haberlere göre Paulson, "Küresel anlamda iklim değişimi açısından ne oluyorsa Qinghai-Tibet platosunu etkiliyor, ve burada olan şey de küresel çevreyi etkiliyor." dedi.

Pekin İklim Merkezi genel müdürü Dong Wenjie, "Ekstrem hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor - sağanak yağış, kuraklık ve sıcaklık çok daha sık rekor seviyelere ulaşıyor. Bu gerçekte iklim değişikliğiyle oldukça yakından alakalı." dedi.

Çinli bilimadamları geçen hafta Qinghai-Tibet platosunun dünyadaki herhangi bir yerden çok daha hızlı ısındığını açıklamışlardı. Bölgenin ortalama yıllık sıcaklığı her on yılda 0.7 Fahrenhayt derece hızında artış gösteriyor. Plato bir zamanlar 18,000 mil karelik bir alanı kaplayan 36,000 buzulu kapsıyordu, fakat son on yıllarda, bu buzulların %30 azaldığı açıklandı.

[Kaynak]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...