2.08.2007

Tekirdağ'da çevre kirliliği alarmı

Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Çorlu ilçelerinde sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik, her yıl giderek artıyor. Yetkililere çağrıda bulunan uzmanlar, derelerdeki oksijen oranının bitme noktasına geldiğine dikkat çekerek, acil önlem alınmasını istiyor.

TEKİRDAĞ - Çorlu ve Çerkezköy ilçelerindeki organize sanayi bölgesinde, fabrikaların binlerce ton zehirli atığı hiçbir arıtmaya tabi tutmadan doğaya bıraktığı iddia ediliyor.


Arıtmasız olarak bırakılan atık sular, derenin rengini tamamen değiştiriyor. Sular, fabrikanın kullandıkları boyanın rengine bürünüyor. Renk, çoğu zaman kırmızı olurken, kimi zaman da mavi ve pembe oluyor.

Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Ali Rıza Dinçer, derelerde yaptıkları oksijen oranı ölçümlerinin durumu açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekiyor.

Dinçer, “Bu derede organik madde olmasıydı, su çağladığı için oksijen oranının sürekli artması gerekirdi. Değer 8-9 çıkabilirdi, ancak şu anda 1 civarlarında. Bu da derenin kirli olduğunu gösteriyor” dedi.

Uzmanlar, Trakya Bölgesi’nde yaz aylarında derelerin birçok noktada kuruduğunu, ancak sanayi bölgeleri çevresindeki derelerin kurumadığını belirtiyor.

Namık Kemal Üniversitesi Mühendisliği Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Feda Aral, “Şu andaki akan suyun 10’da 1’i bile eski dere suyu değil. Deredeki su, çoğunlukla sanayilerin bıraktığı atık suyu. Yeraltında alınan su kirletilerek dereye bırakılıyor. Bu, doğa kirliliğinden başka bir şey değil”dedi.

Yılda 5 milyon ton tehlikeli atık üretilen Türkiye’de, özellikle küçük sanayi tesisleri, maliyetleri bahane ederek atıklarını doğaya bırakıyor.

Uzmanlar, yetkililerin bölgeye acil müdahale etmesini istiyor.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...