27.08.2007

Dev alevler altında Yunan trajedisi


Dev orman yangınlarının kundaklama olduğunu düşünen Yunanistan hükümeti, sorumluların yakalanmasına yardımcı olanlara 1 milyon Euro ödül vadediyor. Muhalefet partileriyse, yangınlardan dolayı hükümeti suçluyor.
Yunanistan tarihinin en büyük yangın felaketlerinden biriyle mücadele ediyor. Başta Mora Yarımadası, Atina ve Eğriboz adasını etkisi altına alan yangınlarda can kaybı 62’ye yükseldi. Antik Olympia kentiyse alevlerden son anda kurtarıldı. Yunan hükümeti, yangınların sabotaj kaynaklı olduğu görüşünde. Başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere birçok ülke yangınların kontrol altına alınabilmesi için yardım seferberliği başlattı.
Giderek yayılan yangınları Yunanlı yetkililer “eşi benzeri görülmedik bir felaket” diye tanımlıyor, muhalefetse yangınlardan Karamanlis yönetimini suçluyor.

TARİHİ OLYMPİA ALEVLER İÇİNDE
Yunanistan’da Olimpiyat Oyunları’nın doğduğu yer olan antik Olympia dün alevler içinde kaldı. Yetkililer ören yerinin korunduğunu söylüyor.

Yunanistan’ın en değerli arkeolojik koleksiyonlarından birine sahip olan müzenin bahçesine dek uzanan yangın, antik olimpiyat stadyumunun kenarlarına vardı.
Tehlike altında kalan müze, Zeus Mabedi’nden heykelleri ve antik Olimpiyatlar’dan kalma eserleri barındırıyor.

Kültür Bakanı Yorgos Vulgarakis, kurtarma çalışmalarını yerinde izlemek üzere Olympia’ya gitti.

Olympia yakınlarında yer alan Pelopi’den bildiren BBC muhabiri Malcolm Brabant, çevredeki ormanlık alanı hızla yutan alevlerin çok sayıda köyün tahliye edilmesine neden olduğunu söylüyor. Muhabirimize göre rüzgarlı hava nedeniyle yangın bir ara bir kilometreyi birkaç dakikada alacak kadar süratli yayılıyordu.

ATİNA’DA GÖZYÜZÜ DUMANLA KAPLI
Yangınlar Yunanistan’ın Mora yarımadasını, Atina ve çevresini ve Eğriboz adasını etkisi altına aldı. Hızla ilerleyen yangının çok sayıda kişiyi habersiz yakaladığı bildirilen Eğriboz’da boşaltılan köylerin sakinleri feribotla Atina yakınlarına taşınıyor.

Başkent Atina’da gökyüzü, kent yakınlarında birkaç yerde birden devam eden yangınlar yüzünden dumanla kaplandı.

Çok sayıda yerleşim birimi tahliye edildi ancak yine de can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçilemedi. Ölenlerin sayısı 62’ye ulaştı, yüzlerce yaralı var. En büyük can kaybı, Mora yarımadasının batısında bulunan ve en az 39 kişinin cesedine ulaşılan Zaharo’da meydana geldi.

Yüzlerce ev ve binlerce hektarlık alan da kül oldu. Başbakan Kostas Karamanlis, yakınlarını ya da evlerine kaybedenlere 10 bin Euro’ya kadar yardım vaadinde bulundu.

KARAMANLIS: TESADÜF OLAMAZ
Yangınların birçoğunun kundaklama olayları olduğunu düşünen Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, televizyondan halka seslendiği konuşmasında


“Aynı anda bu kadar çok sayıda yangının meydana gelmesi bir tesadüf olamaz” dedi.

Yunanistan’ın güney ucunda bulunan Aeropolis’te 65 yaşında bir adam kundaklama ve altı kişinin ölümüne yol açma iddiasıyla tutuklanmış bulunuyor. Kuzeydeki Kavala kentinde de iki genç yangınlarla ilgili olarak gözaltına alındı.

Başbakan Karamanlis, “bu felakete karşı ülkenin bütün olanaklarının seferber edilmesini” isterken, itfaiye sözcüsü Nikos Diamandis Yunanistan’ın yarısını aşkın bölgesinde yangınlarla mücadele edildiğini açıkladı.

Avrupa Birliği ülkelerinden gelen yangın uçakları ve kurtarma ekiplerine ek olarak, AB dışından da yardım vaadinde bulunuldu.

‘FARELER GİBİ ÖLECEĞİZ’
İngiliz Guardian gazetesi, olimpiyatların doğum yerini kurtarmak için canla başla mücadele verildiğini duyururken, karamsar bir tablo çizdi. Antik Olympia kentini içine alan ilin yerel yöneticilerinden birinin,

“Tarihimizi korumak için elimizden geleni yapıyoruz fakat, bu arada hepimizin fareler gibi yanıp ölmesinden korkuyorum” ifadesine yer veren gazete, muhalefet partilerinin, itifaiyenin başına tecrübesiz siyasi yandaşlarını atadığı için Karamanlis hükümetini suçladığını kaydetti.

YUNANİSTAN’IN 11 EYLÜL’Ü
Times gazetesi de, Yunanlı yetkililerin ülkeyi saran alevlerle terör saldırıları arasında paralellik kurduğunu yazdı. Sağ kanat siyasi lider Yorgos Karacaferis’in, “Bu Yunanistan’ın 11 Eylül’üdür” sözüne yer veren Times, “Bu sözler birçok Yunanlı açısından hiç de abartılı gelmedi” diye ekledi. Gazete, “Muhafazakar siyasetçilerden hiç kimse açıkça telaffuz etmese de çoğunun aklından geçen bir olasılık, yangınların arkasında seçimlerden önce ortalığı karıştırmak isteyen radikal solcuların bulunabileceği yönünde” yorumu da yaptı.

Yunanistan’a yangın söndürme çalışmalarında başta Rusya ve Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere birçok ülke destek verirken, Yunan yetkililerle temasa geçen Türk Kızılay’ı da talep gelmesi halinde insani yardımda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...