7.08.2007

2007'de dünya rekor seviyede ekstrem hava olayları ile karşılaştı

CENOVA - BM'in hava durumu ajansı, yıl başından bu yana, dünyanın pek çok bölgesinde olağan dışı seller, ısı dalgaları, fırtınalar ve ani soğumaları içeren rekor seviyede ekstrem hava koşullarının yaşandığını açıkladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, ilk gözlemlerin ayrıca Ocak ve Nisan aylarındaki küresel yer yüzeyi sıcaklıklarının bu aylarda şu ana kadar kaydedilmiş en yüksek seviyelere ulaştığını gösterdiğini bildirdi.

DMÖ, küresel yer yüzeyi sıcaklıklarının Ocak ayı ortalamasından 1.89 derece ve Nisan ayı ortalamasından 1.37 derece daha sıcak olduğunu açıkladı. DMÖ'den Omar Baddour gazeteceilere, yalnızca Avrupa'da Nisan sıcaklıklarının ortalamanın 4 derece üzerinde olduğun düşünüldüğünü söyledi.

Baddour ayrıca şuanki durumun, küresel ısınmanın ilerleyişini ve nedenlerini izleyen BM'nin Devletarası İklim Değişimi Paneli'nde bilimadamları tarafından sunulan daha sık yaşanacak ekstrem hava olayları tahminleriyle uyuştuğunun altına çizdi. "2007 yılının bağlangıcı ekstrem hava olayları açısından çok aktifti."

DMÖ'nün ekstrem hava olayları listesi, İngiltere'de yaşanan en yağışlı Mayıs Temmuz döneminin beslediği çeşitli seller kadar, Güney Asya'da bu yıl yaşanan ve 30 milyon kişiyi etkileyen şiddetli muson yağmurları ve selleri içeriyor.

Kapsanan diğer olaylar ise, güneydoğu Avrupa'daki sıcak dalgaları, Haziran ayında Çin'in güneyini tahrip eden şiddetli yağmur ve Haziran ayında Umman ve İran'ı vuran, 50 kişinin ölümene yol açan tarihte o bölgede belgelenen ilk tropik kasırga.

Sudan'da anormal şiddetli ve erken yağışlar Haziran ayında Nil Nehrinin taşmasına yol açarken, olağandışı şiddetli kar yapışı Güney Afrika ve Güney Amerika'da etkili olmuştu. Mayıs ayında, 4,5 metreye kadar ulaşan dalgalar Maldiv adalarında ciddi sellere ve büyük çaplı maddi hasara neden olurken, Uruguay 1959'dan bu yana karşılaştığı en kötü sel felaketiyle yüzleşiyordu.

[Kaynak]


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...