2.08.2007

Ankara'da Su Kesintisi ve İlgili Haberler


# Başkent, yaz sıcağında ikişer gün susuz kalacağı döneme başlarken, kesintinin üç-dört güne uzama riski de var. Meteoroloji'ye göre Ankara'yı uzun bir kuraklık bekliyor
# Kentteki 350 okulda depo yok. Çankaya Belediyesi'nin denetlediği beş okul deposundan üçü mikroplu çıktı. Meclis'te ise dört depo var, vekiller susuz kalmayacak

Başkentin yarısı dün 48 saatlik susuz günlere girdi. Enerji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı uzmanları 48 saatlik kesinti yapmanın yanlış olduğunu dile getirirken, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, su rezervlerindeki durum nedeniyle kesintilerin üç-dört güne de çıkabileceği konusunda uyardı.
Sağlık Bakanlığı kesintilerin kısa süreli olmasını ve herhangi bir salgın halinde kesintilere son verilmesini istedi. 350 okulda su deposu bulunmadığı gibi Çankaya Belediyesi'nin denetlediği beş okul deposunun üçü kirli çıktı. Meteoroloji raporlarında uzun bir kuraklık görünen Ankara'ya her gün yağmur yağsa bile Kesikköprü Barajı'ndan getirilen su evlere varıncaya dek kesintiler sürecek. ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan, durumu bir 'afet' olarak nitelerken kesintilerin tüketime göre gelecek dönemde üç-dört güne kadar uzayabileceğini söyledi.
Devamı : Radikal
'Uzun kesinti süresi çok tehlikeli'
Türkiye Pediatri Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle uzun bir dönemde iki gün üst üste su kesintisi yapılmaz. Bu sıcakta, iki gün boş kalan kanallarda hızla mikrop ürer ve her türlü hastalığa davetiye çıkarır" diye uyarıda bulundu. Tuncer, kesintiden hemen sonra akan suyla diş fırçalamanın, yüz yıkamanın, banyo yapmanın ve meyve- sebze yıkamanın tehlikeli olabileceğine dikkat çekti ve "İki yaşın altındaki bebekler için bu suyu kullanmayın. Kesintiden sonra akan su ancak çamaşır ve bulaşık makinesinde güvenle kullanılabilir" dedi.
Sağlık Bakanlığı doğrusunu yaptı: Sağlık Bakanlığı binası için bu konuda çok sağlıklı bir karar aldı. Sabah, öğlen ve akşam birer saat olmak üzere günde üç saat su verilecek. Böylece borularda mikropların üremesi engellenmeye çalışılacak.
Takvim gözden geçirilmeli: Belediye ya takvimi değiştirmeli ya da iki gün sonunda şehre vereceği suyu mutlaka kontrol etmelidir. Sabah akşam birer saat su verse çok daha iyi. Akış sürekli tutulmalı.
Nemli ortamlar tehlikeli: Yoğun bakımdaki bir hastanın ağzını sık sık temizlemezseniz birçok bakteri oluşur, hastanede bu yüzden sık sık ağız temizliği yapılır. Aynı şeyler şebeke hatları için de geçerli.
Banyo suyunu bir süre akıtın: Özellikle eski binalarda yaşayanlar, suya borulardan kurşun karışması riskini dikkate alarak, banyo yapmadan önce sıcak suyu bir süre açık bırakabilirler. Suyun buharıyla sudaki kurşun miktarı azalabilir.
Örnek Los Angeles salgını: Kesinti nedeniyle, su yoluyla üreyen mikroplar hızla yayılabilir. Çok küçük bir enfeksiyondan bir şehrin yarısının yok olduğu olmuştur. Los Angeles bunun en çarpıcı örneğidir. Kesinlikle hafife almamalı. Su geldi diye hemen kullanmak doğru değil
[Radikal]
Sağlık müdürlükleri izleme birimi kuracak
Sağlık Bakanlığı kesintiler başladıktan sonra Bilim Kurulu'nu toplayarak su raporu hazırladı. Raporda şu uyarılar yer aldı:
# Vatandaşlara: Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar üç beş dakika akıtılmalı.
# Şebeke suyu içilecekse tercihen bir iki dakika kaynatılmalı.
# Çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyveye yıkandıktan sonra yüzde 1'lik klor solüsyonundan 1 litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmeli. (Yüzde 1'lik klor solüsyonu bir bardak çamaşır suyunun üzerine dokuz bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak çamaşır suyu katkı maddesi içermemeli ve yüzde 10 aktif klor 'sodyum hipoklorit' olmalı.)
# Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu suda 30 dakika bekletilmeli.
# Depolanmış sularda bebeklerin boğulma tehlikesine karşı tedbir alınmalı.
# İshal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.
Yerel yönetime:
# Su kesintisine gidilmemesi için tüm alternatifler değerlendirilmeli.
# Kesinti zorunluysa bir günü aşan kesintilerde gerekli tedbirler alınmalı.
# Bir salgın hastalık ortaya çıkması durumunda su kesintisine son verilmeli.
# Suyun analizleri aksatılmadan yapılmalı.
Sağlık Müdürlüğü'ne: İzleme birimi oluşturulmalı.
# Kontrollerde kirli bulunan içme ve kullanma sularının kullanımına engel olunmalı.
# Gıda satan işletmelerin içme ve kullanma sularıyla depoları bakteriyolojik olarak izlenmeli.
[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...