7.08.2007

Atatürk Barajı'nın seviyesi bir Keban'ınki beş metre düştü

ANKARA - Türkiye'de etkili olan kuraklığa bağlı olarak bazı barajlarda su seviyesi kritik seviyeye inerken, bazı barajlarda su seviyesindeki düşüşe rağmen üretim tam kapasite sürdürülmeye çalışılıyor.

Kuraklık, Manisa'daki Demirköprü Santralı'nda enerji üretimini yarıya düşürdü. Su seviyesi artmazsa, gelecek yıl barajdan tarım amaçlı su verilmeyecek. Bölgede yağış miktarı geçen yıla göre yüzde 55 düştü.
GAP Bölgesi içerisinde yer alan Keban Baraj Gölü'nde su seviyesi, geçen yıla göre 5 metre, Atatürk Baraj Gölü'nde 1 metre düştü. Karakaya Baraj Gölü'nde ise su seviyesinde herhangi bir değişiklik olmadı.

Keban'da su seviyesi 835.81, Atatürk Barajı'nda 534.16 metre. Yıllık elektrik üretim kapasitesi 10 milyar 800 milyon kilovatsaat olan Atatürk Barajı'nda elektrik üretimi için su kodunun 526, yıllık kapasitesi 6 milyar 600 milyon kilovatsaat olan Keban Barajı'nda ise elektrik üretimi için su kodunun 820 metre olması gerekiyor.

Eskişehir'de kurulu üç hidroelektrik santralında su sıkıntısı bulunmuyor. Adana'daki Seyhan ve Osmaniye'deki Berke barajlarının su tutma havzalarında, doluluk oranı yüzde 80 seviyesinde bulunuyor.

Kuzeydoğu Anadolu 'doldu'

Diyarbakır'da Kralkızı Baraj Gölü'ndeki doluluk oranı yüzde 55, Batman'da yüzde 62, Karakaya'da yüzde 84 ve Dicle Baraj Gölü'ndeyse yüzde 79 civarında. Barajlardaki elektrik üretiminde de azalma olmadı. Kuzeydoğu Anadolu'daki barajlarda su seviyesi geçen yıla oranla arttı. Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te de bazı barajlardaki düşüşlere rağmen, elektrik üretiminde sıkıntı olmadığı belirtildi.

Kaynak: AA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...