12.08.2007

Tuncelili Munzur Nehri’ne baraj istemiyor

Tunceli’de yüzlerce kişi, Munzur Nehri üzerine barajlar yapılmasını öngören projeyi protesto için eylem yaptı.

TUNCELİ - Tunceli’de düzenlenen 7. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında Munzur Çayı’na yapılması planlanan barajları protesto etmek amacıyla “Başka Enerji Mümkün, Başka Munzur Yok” yürüyüşü düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’ndan Munzur Çayı’na kadar yürüyen kalabalığa Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de eşlik etti.

Munzur Çayı’nda grup adına basın açıklaması yapan Tunceli Dernekleri Federasyonu sözcüsü Hasan Şen, çay üzerinde toplam 8 baraj yapılmak istendiğini, şimdiye kadar bir barajın tamamlandığını ifade etti.

Yapılacak barajlarla birlikte Munzur Vadisi içinde ve çevresinde yaşayan canlı ve bitki türlerinin yok olacağını öne süren Şen, “Biz Munzur’un barajlara değil barışa ve halkların kardeşliğine akmasını istiyoruz” diye konuştu.

Munzur Çayı’na baraj yaptırmamak için tüm demokratik haklarını kullanacaklarını vurgulayan Şen, “Bu vadi sadece bu topraklar için değil, tüm dünya için çok önemlidir. Buranın barajlara boğulmaması için her türlü yasal mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe katılanlar “Dersim dört dağ içinde” adlı türküyü söyledi, çeşitli sloganlar attı.

DAVA AİHM’E TAŞINDI

Munzur Nehri üzerine 7 baraj yapılmasını öngören projenin geçmişi yaklaşık 10 yıl öncesine dayanıyor.

Bölge milli park alanı olduğu için karşı çıkılan proje yargıya taşınmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mmahkemesi’ne kadar giden proje ile ilgili yargı süreci devam ediyor.

Barajların yapımıyla ilgili henüz somut bir adım atılmadı.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...