11.08.2007

Güle Güle Ayen Enerji

07/08/2007 tarihinde Fındıklı’da Çağlayan vadisinde yapılması planlanan PAŞALAR HES ve regülatörünü ihale alan Ayen Enerji tarafında gerçekleştirilen “yöre halkını bilgilendirme” (ÇED)toplantısına çevre köylülerin kararlı tutumu damgasını vurdu.. Çevre İl Müdürlüğü başkanlığında raportörlerin ve Ayen inşaat yetkililerinde bulunduğu toplantıda yöre halkı hep birlikte derelerini sattırmayacaklarını bir kez daha haykırdı.

Aslandere Köyü meydanında yapılan toplantıda, Çağlayan Deresi Pashalar mevkiinde AYEN Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hidro Elektrik Santral (HES) konusunda şirket yetkilileri, vatandaşları çevresel etüt konusunda bilgilendirmeye ve projeyi tanıtmaya çalıştılar.

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Avukatı Av.Mehmet Horuş yaptığı konuşmada, HES Projesi için, çevresel etüt değerlendirmesi yapılabilmesi için üretim kapasitesinin 50 MW üstünde olması gerekirken Çağlayan Deresinin üretim kapasitesinin 40 MW olduğunu söyledi.

Çağlayan vadisi için oluşturulmaya çalışılan çevresel etüt değerlendirme raporunun hazırlanmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Horuş, “Fakat buradaki ekosistemin özelliği nedeniyle Çevre ve Orman Bakanlığı çevresel etüt değerlendirme raporu hazırlanması için işletmeci firmaya ‘rapor hazırla gel’ dedi. Bugünde burada vatandaşların yoğun katılımları ile köy muhtarları, sivil toplum örgütleri ve dernek başkanları bu projenin yapılamayacağını toplantı divanına bildirmiş oldu. Fındıklı halkı iradesi tartışmasız şekilde ortaya çıkmıştır. Bu projeleri kesinlikle halk istememektedir. Çevresel etüt değerlendirme süreci bu aşamada tıkanmış, halk bir kez daha kazanmıştır.” dedi.

Firma yetkililerinin santralin tanıtımını yaptıktan sonra söz sırası yöre halkına geldi. Aynı zamanda Muhtarlar Derneği Başkanı olan Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Sözcüsü Ozan Hanedar santrali kesinlikle istemediklerinin bir kez daha altını çizdikten sonra başta çevre köy muhtarlıkları olmak üzere muhtarları mikrofona davet etti. Tüm muhtarlar yapılacak HES’e karşı olduklarını bir kez daha yinelediler.

En etkili konuşmalardan birini emekli hemşire Bedriye Şişmanoğlu yaptı. Binlerce yıldır atalarının bu topraklarda, derenin kıyısında yaşadığını belirterek, “Biz bu derelerde santral istemiyoruz. Bu bölgenin turizme ihtiyacı var derelerin kurutulmasına değil. Canımız kanımız pahasına suyumuzu koruyacağız. derelerimizi asla vermeyeceğiz” diye konuştu.

[FındıklıDereleri.com]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...