11.08.2007

Melen Çayı'nda balık ölümleri

Düzce’nin Cumayeri ilçesi Dokuzdeğirmen köyü Elmalık mevkisinden geçen Melen Çayı’nda balık ölümleri görülmesi üzerine yetkililer harekete geçti.

AA - DÜZCE - İstanbul’un su ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak olan Melen Çayı’nda çok sayıda balık telef oldu. Balıkların, çaya bırakılan atıklar nedeniyle öldüğü tahmin edilirken, Cumayeri Kaymakamlığı, Cumayeri Belediyesi, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Çevre Müdürlüğüne bağlı mühendislerce Melen Çayı’ndan ve atıklardan alınan numuneler incelenmek üzere laboratuvara gönderildi.

Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, Melen Çayı’nda görülen balık ölümlerinin hoş olmadığını belirterek, “Çünkü bu su İstanbul’u besleyecek, bir an önce önlem almalıyız” dedi.

Konuyla Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin ilgilenmesi gerektiğini ifade eden Koloğlu, “Bu balıkların ne zaman ve neden öldüğü araştırılmalı ve bunun önüne geçmek için gerekenler yapılmalıdır. Bu ölümlerin başlıca sebeplerinden birisi etraftaki fabrikaların atıklarını Melen Çayı’na bırakmalarıdır. Burası İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacağı için bu noktada İSKİ harekete geçmeli ve gereken ne varsa bir an önce yapılıp önlem alınmalıdır. Su sıkıntısının yaşandığı bu günlerde Melen’in kıymetini bilip, bu dereyi kurtarmamazı gerekiyor”

Belediyelerin arıtma tesisleri yapmaları gerektiğini vurgulayan Koloğlu, “Biz belediyeler olarak bu konuda arıtma tesisleri yapmalıyız ama arıtmanın elektrik ihtiyacını, masrafını bile karşılayamayız. Eğer İstanbul bu suyu alacaksa İSKİ tarafından, mevcut Havza Koruma Planı derhal işlevsel hale getirilmeli” dedi.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...