2.08.2007

Polonya yol yapımından vaz geçti

AB Komisyonu'nun Polonya'yı, koruma altındaki bir doğal alanda yol inşaatına yeniden başlamaktan engelleme girişimi üzerine, Polonya hükümeti yolun yapımından vazgeçildiğini açıkladı.

Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczynski, devlet radyosunda yaptığı açıklamada, yapımı planlanan yolun AB çevre yasalarına uygun olup olmadığını saptayacak Avrupa Adalet Divanı hükmü beklenmeden yol yapım çalışmalarının durudurulmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Başbakan Kaczynski, hükümetinin AB Komisyonunu ikna etmeyi başaramadığını ve artık itidal içinde hareket edilmesi zamanının geldiğini söyledi.

'Rospuda Projesi anlaşmazlığı'

Başkent Varşova'dan Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye uzanması planlanan yol, birçok ender bitki ve hayvanın yaşadığı ve AB'nin 'Natura 2000' programı çerçevesinde koruma altına alınmış olan Rospuda Vadisi'nden geçecekti.

Polonya yetkilileri, kuşların yuva yapma mevsimi dolayısıyla, yol yapım çalışmalarını askıya almıştı. Ancak Rospuda Vadisi'ndeki çalışmalara yarın yeniden başlanması planlanıyordu.

Yetkililer, otoyolun doğal çevre üzerinde yaratacağı tahribatın asgari düzeyde olacağını, zira bu yörede normal yol değil, bir viyadük inşa edilmesinin planlandığını söylüyorlardı.

AB Komisyonu çevre yetkilileriyse, Avrupa Adalet Divanı'ndan, 'eşsiz bir doğal bölgede, onarılamaz bir tahribat yaratılmasını önlemek için' karar çıkartma yoluna gitti.

AB Komisyonu, Adalet Divanı'ndan Augustow kenti çevresinde inşa edilmesi planlanan 40 km.lik çevre yolunun, sıkı AB çevre yasalarına uygun şekilde yapılıp yapılmadığı konusunda karar çıkıncaya kadar inşaatın askıya alınmasını da istemişti.

Augustow kentinden Litvanya sınırına hergün 4500 dolayında ağır taşıt geçiyor.

İngiltere Kraliyet Kuşları Koruma Derneği'ne göre, Rospuda Vadisi'nden geçmesi planlanmış olan yol, bu bölgede yaşayan vaşak ve kurtlarla, küresel düzeyde yokolma tehdidi altında olan benekli kartal ve çalı bülbülü topluluklarını tehlikeye atacak.

[BBC Türkçe]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...