5.08.2007

'Karadeniz çöplük değildir'

HAYATİ AKBAŞ

Karadeniz, yerel yönetimlerin duyarsızlığı ve gerekli önlemleri almakta gecikmesi nedeniyle çöplüğe dönüştü. Deniz kenarlarına dökülen evsel ve tıbbi atıklar, derelere boşaltılan kanalizasyonlar ve sanayi atıkları yüzünden Karadeniz'deki kirlilik hızla artıyor. Katı atık depolama sahası bulunmaması da atıkların denize ve ormanlık alanlara atılmasına neden oluyor.

Karadeniz'e komşu olan Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna gibi toplam 17 ülke evsel sanayi ve tıbbi atıklarını denize bırakıyor. Zonguldak ve Giresun illerinde çöpler deniz kıyılarına boşaltılırken, Ordu'da Melet ırmağı havzasına, Trabzon'da Değirmendere, Akçaabat'ta Söğütlü deresine, Sinop'ta da ormanlık alana bırakılıyor. Denize bırakılan atıklar bir süre sonra dalgalarla birlikte kıyıya vurarak kumsalları kullanılmaz hale getiriyor. Bilinçsizce deniz kıyılarına bırakılan atıklar sebebiyle, 10 kilometre uzunluğundaki Samsun'un Costal sahili, evsel ve tıbbi atık çöplüğüne dönüştü.

'NE DENİZ KALACAK NE DE KUMSAL'

Çınarlık Belediye Başkanı Nihat Soğuk, sürekli temizlemelerine rağmen bu sorundan kurtulamadıklarını belirterek, evsel atıkların denizden geldiğine dikkat çekti. Soğuk, diğer kıyı belediyeleri ile işbirliği içinde sorunun üstesinden gelinebileceğini vurguladı. Samsun İl Çevre ve Orman Müdürü Kadir Kılınç da sahildeki kirlenme ile ilgili inceleme başlatacaklarını bildirdi.

Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen de kirliliğin son 15 yılda gözle görülür derecede arttığına işaret ederek, "Ne insanlar denizden gönül rahatlığı ile faydalanıyor ne de canlılar. Kirliliği önlemezsek , ne denizimiz kalacak ne de kumsalımız" dedi.

[Birgün]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...