18.08.2007

Eber Gölü’nün dibi göründü

Türkiye’nin 12. büyük gölü olan ve derinliği 21 metreye ulaşan Eber Gölü’nün en derin yeri 1 metreye düştü. Kuşlar artık gelmiyor, balıklar öldü, kıyısında inekler dolaşıyor.

AFYONKARAHİSAR - Küresel ısınma, çöl sıcakları ve kuraklıktan etkilenerek kuruma noktasına gelen göller arasına Eber Gölü de katıldı. Göl kıyısında kurumuş çorak toprakların arasında kalmış çürümüş kayıklar ve bir zamanlar balıkların tutulduğu bölgede şimdi inekler geziyor.

Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan ve kuş cenneti olarak adlandırılan, derinliği 21 metreye kadar ulaşan Eber Gölü’nde su seviyesi 1-2 metreye kadar düştü. Eber’de şimdilerde sadece tarla kuşları görülüyor. Sazlıkların kuruduğu gölde sular çekildikçe balık ölümleri de başladı.

Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, 215 bin metreküp su hacmi olan Eber’de şu an sadece 5 bin 648 metreküp su bulunuyor.

Küresel ısınma nedeniyle yıllardır küçülen Eber Gölü, bir zamanlar kıyısının bulunduğu Derekarabağ köyüne, sularının çekilmesi sonucu bugün kilometrelerce uzakta kaldı. Derekarabağ köyünde bir zamanlar göle sıfır evlerin önünde kalan kayıklar, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

GÖL BİTİNCE FABRİKA DA BİTTİ

Derekarabağ köyü Muhtarı Mevlüt Sönmez, gölün kurumasının bir çok konuda kendilerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Kağıt fabrikamız vardı. Göl bitince fabrika da bitti. Fabrikada işlenecek bir şey kalmadı. Biz kamış ve yastıkotu biçip, balıkçılık yapıyorduk. Eber Gölü’nde su olmadığı için hiçbir şey yetişmiyor şimdi” diye konuştu.

[NTVMSNBC]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...