14.08.2007

ABD, Roma İmparatorluğu gibi çöküyor mu?

Dünyanın süper gücü ABD, siyasetten ekonomiye, sağlıktan eğitime birçok alanda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Washington’un en yetkili müfettişlerinden David Walker, ABD’nin içinde bulunduğu durumu, Roma İmparatorluğu’nun çöküş dönemine benzetti.
ABD Başkanı George Bush, ikinci döneminin sonlarına yaklaşırken, hemen her alanda sert eleştirilere hedef oluyor. En ağır eleştirilerden biri de hükümetin en yetkili denetim kurumunun başkanı David Walker’dan geldi.
Financial Times’ın haberine göre Walker, ülkesinin içinde bulunduğu koşullarla Roma İmparatorluğu’nun sonunu getiren faktörler arasında çarpıcı benzerlikler bulunduğuna dikkat çekti.

David Walker bu benzerlikleri, ahlaki değerlerin yozlaşması ve siyasi nezaketin azalması, ülke dışındaki askeri varlığın aşırı genişlemesi ve merkezi hükümetin sorumsuz mali politikaları olarak sıraladı.
“Doğum oranındaki düşüş, sağlık hizmetleri maliyetleri, tasarruflar ve yabancı sermayeye artan bağımlılıkla, benzeri görüşülmemiş mali risklerle karşı karşıyayız” diyen Walker, eğitim, enerji, çevre, göç ve ırak konusunda da sürdürülebilir politikalar izlenmediği görüşünde.

Tüm altyapının yenilenmesi için milyarlarca dolara ihtiyaç duyulduğunu da belirten Walker, Minneapolis’te yıkılan köprünün de bu yönde bir uyarı olduğunu vurguladı.

Walker, hemen önlem alınmazsa ülkenin ciddi bir krizle karşı karşıya kalacağını söyledi.
[Ntvmsnbc]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...