4.07.2006

Pasifik Hızla 'Asit Denizi'ne Dönüşüyor

Pasifik Denizi
Bilim insanları, yapılan ölçümlerde son 15 yıllık süre zarfında Pasifik Okyanusu’nun küresel ısınmaya bağlı olarak normalin üstünde asitlendiğini tespit etti.

Kaynak LiveScience/
Pacific Ocean Grows More Acidic

Uzmanlar, Pasifik Okyanusu’ndaki anormal asitlenmeyi küresel ısınmayla atmosfere salınan karbon dioksidin denizler tarafından emilmesine bağlıyor. Yapılan araştırmalarda pH’ta 0.025 birimlik düşüş tespit edildi. Asitlenmenin üç okyanusta da birden görülmesi, küresel ısınmanın dolaylı tehlikelerine dikkati çekiyor.

Dünya denizleri, petrol, kömür ve doğal gaz kökenli enerji kaynaklarının yakılmasıyla atmosfere salınan karbon dioksidin yaklaşık yüzde 30’unu emiyor. Bilim insanları, karbon dioksid deposu haline gelen denizlerin gelecek binyılda küresel CO2’nin yüzde 90’ını emeceğini tahmin ediyor.

Karbon dioksid oranının artması ise, denizlerdeki doğal yaşamın tehlikeye girmesi demek. Önce küçük canlıların soyunun tükenmesi, besin zincirinde daha üstteki canlıların yemsiz kalmasına neden olacak.

Mikroskopik canlılar ve yosunların besin zincirinden silinecek kadar soylarının tükenmesi, okyanuslardaki biyoçeşitliliği olumsuz etkileyecek. Bilim insanlarına göre, insanoğlunun vurdumduymaz şekilde çevreyi kirletmesi ve atmosferi karbon diokside boğmasının sonuçları dolaylı olarak kendini gösterecek.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...