7.07.2006

Fırtına Vadisi talan edilemez


FINDIKLI (05.07.2006)- Kurulmak istenen hidroelektrik santrali nedeniyle Fırtına Vadisi yok olma tehlikesi altında. Uzun bir süredir yasadışı yollarla vadinin yok edildiğini söyleyen Ardeşen halkı, 4 Temmuz günü eylem yaptı.
Kaçak orman kesimleri, hidroelektrik santralin yeniden kurulmak istenmesi, vadideki kumun yasa dışı yollarla çekilmesi, vadideki canlı yaşamına zarar veriyor. Fırtına deresindeki balıkların kaybolması gibi bir çok kötü sonuca yol açıyor.
Atılım
İlgili Haber : Santral Planından Vazgeçin - Sendika.Org
Fırtına Deresi’nin Karadeniz'e döküldüğü yerde yapılan eyleme, yaşlı-genç yüzlerce kişi katıldı. Ardeşenliler, “Fırtına vadisi talan edilmesin”, “Diren fırtına yanınızdayız”, “İnsanca yaşamak ve temiz doğa istiyoruz”, “Vadiden elinizi çekin”, “Denizi yok ettiniz derede yok olursa elimizde ne kalır” yazılı dövizler taşıdı.

Eylemde polisin yoğun yığınağı dikkat çekti. Yapılmak istenen “Fırtına Vadisini Kurtarma Şenliği” hava muhalefeti yüzünden kısa sürdürüldü. Eyleme, Rize Pazar Belediye Başkanı Hikmet Hatırnas, Artvin CHP Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Rize Eğitim-Sen ile Fındıklı SGD üyeleri katılarak destek verdi

Eylemde basın metnini Adil Ayata okudu. Ayata, “Vadiye hidroelektrik santral yapılması sonucunda, vadi bataklığa dönüşecek ve insan yaşamına kötü etkide bulunacak” dedi. Bölgede ağaçların kesilmesi nedeniyle erezyon ve heyelan tehlikesinin artacağına dikkat çeken Ayata, “Bölgede açılan tüneller, patlatılan dinamitler, büyük bir alanda doğa tahribatına yol açacak ve Kanada'dan sonra sadece bölgede bulunan Deniz Alası türü başta gelmek üzere bir çok canlı türü yok olacak”, şeklinde konuştu. Ayata, konuşmasını yasadışı ormancılık, yol yapımı ve dere ıslahı adı ile yapılan katliamları kınayarak sonlandırdı.

Eylemde, “Para her şeyi satın alır”, “Doğayı asla, dere orman bütündür parçalanamaz”, “Fırtına bizimdir bizim kalacak”, “Dere bizim evimiz suyu alınterimiz” sloganları atıldı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...