5.07.2006

Her yıl bir kuş türü yok oluyor


Bilim insanları, insanları yarattığı tahribat ve küresel ısınmanın sonucunda kuşların yüzde 12’sinin soyunun yüzyıl sonuna dek tükeneceğini vurguluyor.
NEW YORK - Dünya’da halen 10 bin kuş türü bulunuyor. Mevcut kuş türlerinin tümü 1850’den sonra keşfedildi. Bunlar arasında yaklaşık 130 türün son 500 yılda yokolduğu düşünülüyor. Bilim insanları her dört yılda bir, bir kuş türünün soyunun tükendiğini düşünüyor. Kuşların yeryüzünden silinmesinin nedeni ise insanların tahrip edici etkisi.

Duke University’den Stuart Pimm, kuşların türlerinin bilinenden çok daha hızlı tükendiğini savunuyor. Pimm’e göre, mevcut varsayımlar iki faktörü hesaba katmıyor: İlk olarak, sürekli yeni kuş fosillerinin bulunması aslında çok daha fazla kuş türünün soyunun tarihte bir zamanlar tükendiğini gösteriyor. İkinci olarak, bilim insanlarının soylarının tükendiğini kabul etmeye yanaşmadığı birçok ‘izi bulunmayan’ kuş türü var.
HER YIL BİR KUŞ TÜRÜ YOKOLUYOR

Pimm’in revize edilmiş tahminine göre, her yıl bir kuş türü yeryüzünden siliniyor. Pimm, normal şartlar altında her yıl üç kuş türünün yokolabileceğini, ancak kuş koruma alanları sayesinde bunun önlendiğini de belirtiyor. Önceki yüzyıllarda insanların yeni kıtalara adım atması kuşların silinmesinde etkili oldu. Yeni bir coğrafyaya adım atan insanlar ilk olarak kuşları öldürüyor. Daha önce, Pasifik Okyanusu’ndaki adalara yerleşenler ve Amerika kıtasına ilk ayak basanlar bu bölgelerdeki kuşları yok etmişti.

İNSANLARIN YIKICI ETKİSİ
Son yıllarda kuşların soyunu tüketen yine insanların doğada yarattığı tahribat. Doğal ortamların çeşitli gerekçelerle tahrip edilmesi, yerleşime açılması ve küresel ısınma kuşların ayakta kalmasını giderek zorluyor. Bilim insanlarının tahminlerine göre, insan müdahalesi olmasaydı, salt doğal koşullarda her yüzyılda sadece bir kuş türü yok olacaktı.
Ntvmsnbc
Kaynak: Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences mecmuasında yayımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...