9.07.2006

K.Kore'den Savaş Tehdidi


Kuzey Kore lideri Kim Jong-II, ülkesinin ABD ve Japonya’nın BM kanalıyla getireceği her türlü yaptırımı savaş nedeni sayarak en sert karşılığı vermeye hazır olduğunu söyledi.
İSTANBUL / SEUL - Nükleer silah ve uzun menzilli füze denemeleriyle uluslararası kamuoyunun tepkisini çeken Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong-II, ABD’ye sert mesaj verdi. Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın haberine göre, Kuzey Kore lideri devlet televizyonunda yaptığı bir konuşmasında, “ABD’nin saldırması halinde halkım topyekün savaşa hazırdır” dedi. Yonhap’ın haberinde, Kuzey Kore lideri Kim’in “Emperyalist düşman ABD işgalcilerine en küçük tavizi dahi vermeyeceğiz” sözlerini aktardı.
Kim, Kuzey Kore devlet televizyonunda yaptığı konuşmada savaşın kaçınılmaz olması halinde hazır olduklarını söyledi. Kim konuşmasında, “Bunlar boş laf değil’ dedi. Normal şartlarda halka doğrudan hitab etmeyen Kim televizyon yayınında füze denemelerine değinmezken, bu konuşmasının ne zaman yapıldığı ise açıklanmadı. Televizyon bandında Kim, “ABD’nin en ufak müdahalesini bile toptan savaş nedeni sayarız. Emperyalistler ülkemizi yıkmaya çalıştılar, ama Kuzey Kore ve ben ayaktayız” diye konuştu.

SAVAŞ ÇANLARI ÇALIYOR
Öte yandan, Kuzey Kore’nin Melbourne Büyükelçisi Chon Jae Hong, Avustralya’nın önde gelen gazetelerinden The Sunday Herald Sun’da yayımladığı bir görüş makalesinde, ülkesinin füze denemelerini savundu. Füze denemelerini ‘askeri hazırlık’ olarak niteleyen Büyükelçi Chon, tatbikatın kuzeydoğu Asya’daki askeri dengelerin korunmasına yönelik bir çaba olduğunu savundu. Uluslararası güç dengelerinin ‘Irak’taki gibi dışardan müdahaleyle’ bozulmasının savaşa yol açabileceğini belirten Chon, “Bu durumda da Kuzey Kore’nin kendini savunmak için elinden geleni yapacağından kimsenin şüphesi olmasın” diye yazdı.

ASKERİ ÜSLERİ ZİYARET EDİYOR
Saygın İngiliz gazetesi Financial Times’ın Asya baskısı da, Kim Jong-II’in 2006 yılının ilk yarısında askeri üsleri 41 kez denetlediğini yazdı. Bu rakam liderin geçen yılki ziyaretlerinin iki katı. Gazeteye göre Kim, sadece Haziran ayında 12 kez askeri üsleri gezdi.

JAPONYA’DAN MİSİLLEME TEHDİDİJaponya, doğrudan nükleer tehdit altında kalırsa Kuzey Kore’ye saldırma hakkının doğacağını düşünüyor. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, bir TV kanalında konuşurken, “Nükleer silahları olduğunu söyleyen ve Japonya’ya füze saldırısında bulunabilecek bir ülkenin taarruzuna uğrarsak, elimiz kolumuz bağlı durmayız” dedi.

Japonya’nın 1947’de kabul ettiği barışçıl anayasada, kuvvet kullanımına izin verilmiyor. Bakan Aso, “Halkın can güvenliğini garanti altına almak için ilk saldıran taraf olma hakkının” anayasaya uygun olacağını öne sürdü. Savunma Bakanı Fukuşiro Nukaga da “Egemen bir devletin kendi vatandaşlarını korumak için düşmana sınırlı taarruzda bulunmasının tabii olduğunu” söyledi.

ABD’DEN TEKE TEK GÖRÜŞME ÇAĞRISI

ABD’li diplomatlar ise, Kuzey Kore’nin yeniden masaya oturmasını, konuyu barışçı yollarla çözmeye razı olması halinde Washington’un Pyongyang ile teke tek görüşmeye hazır olduğunu duyurmuştu. Ancak Kuzey Kore uluslararası yaptırımı savaş nedeni sayacağını açıklamıştı.

RUSYA VE ÇİN’İN DOLAYLI DESTEĞİ SÜRÜYOR
Kuzey Kore’nin ABD’nin batı kıyıları ve Japonya’ya kadar ulaşabilen Taepodong-2 füzelerini denemesi, Tokyo’nun sert tepkisini çekmişti.
Kuzey Kore'nin füze denemelerinden sonra Güney Kore ordusu harekete geçti.

Japonya, nükleer prgramını ve füze denemelerini durdurması istenen Kuzey Kore’ye mali yaptırım öngören bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne sunmuştu. Ancak, İngiltere ve Fransa’nın onayına karşın, Sovyet dönemi ilişkilerini tazelemek isteyen Rusya ve komünist Çin bu tasarıya soğuk yaklaşıyor. Pekin yönetimi bir yanda da, Pyongyang yönetimini Kasım ayında terkettiği altı müzakere masasına yeniden oturması için iknaya çabalıyor.

‘FİİLEN’ DEVLETİN BAŞINDA, AMA DEVLET BAŞKANI DEĞİL
Kim, 1994 yılında babası Kim Il-sung’un ölümünden sonra parti ve devlet örgütünün başına geçti. Babasının anısına Devlet Başkanlığı makamını boş bırakan Kim, Kuzey Kore İşçi Partisi Genel Sekreteri ve 1997’den bu yana da ülkede askeri gücün temsil eden Ulusal Savunma Komisyonu Başkanı sıfatlarını kullanıyor.

Kim Ulusal Savunma Komisyonu’nu 1998’de devletin en üst makamı olarak ila etti. Kim resmi olarak devlet başkanı olmadığı için, seçimlere de gitme gereği olmadan askeri ve parti organları kanalıyla devleti fiilen yönetebiliyor. Kuzey Kore, devlet yönetiminin babadan oğula geçtiği tek komünist ülke
ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...