23.07.2006

Bush yönetimi İsrail'e acilen bomba yolluyor!


ABD'nin İsrail'e, talebi üzerine alelacele hassas güdümlü bombalar yolladığı ortaya çıktı. Uzmanlar: İsrail'in Lübnan'da vuracak uzun bir hedef listesi var
Radikal
WASHINGTON - Hizbullah'ın askerlerini kaçırmasını gerekçe gösterip 12 Temmuz'da savaş açtığı Lübnan'ı yerle bir edip en az 350 kişiyi öldüren İsrail, ABD sayesinde daha çok saldırabilecek. Hizbullah'a ağır darbe indirilmeden ateşkes ilan edilmesini engelleyen Bush yönetiminin, İsrail'e operasyonu sürdürmesi için en az bir hafta süre tanımasının ardından, acilen bomba sevk ettiği ortaya çıktı. New York Times, Washington'ın Tel Aviv'e 'alelacele hassas güdümlü bombalar yetiştirmeye' çalıştığını yazdı.
İsrail'in geçen haftaki talebi üzerine 'hassas güdümlü bomba' sevkıyatına hız verildiğini söyleyen ABD'li yetkililer, yönetimin 'kısa bir tartışma' sonrası bunu onayladığını ve kararın halka açıkça ilan edilmediğini aktardı Pentagon, ne teslimatın büyüklüğüyle içeriğini ne de hangi yolla gerçekleştirileceğini açıkladı. İsrail, 2005 tarihli milyonlarca dolarlık bir silah satışı anlaşmasına dayanarak teslimatı talep ediyor. Anlaşma da, İsrail'in ABD'den 100 kadar 'sığınak uçuran' diye bilinen lazer güdümlü GBU-28 bombası alabilmesine, ayrıca uydu güdümlü silahların satışına imkân tanıyor.
Askeri uzmanlar, talebin 'İsrail'in Lübnan'da vuracak uzun bir hedef listesi' bulunduğunun kanıtı olduğu yorumunu yaptı. Lübnan'da Hizbullah liderlerinin saklandığı söylenen sığınaklarla yeraltı cephaneliklerinin lazer ve uydu güdümlü bombalar olmaksızın vurulmasının zor olduğuna da dikkat çekildi. Ancak İran'ı Hizbullah'ı silahlandırmakla suçlayan ABD'nin, İsrail'e silah yetiştirmesinin Arap âlemini kızdıracağı uyarısı da yapıldı. İsrail'in Washington Büyükelçiliği ise "Hassas güdümlü silahları, Hizbullah'ın askeri gücünü etkisiz kılmak ve sivillere zararı en aza indirgemek için kullanıyoruz" dedi.

BM: Her saat kötüye gidiyor
Oysa BM'nin 'büyük insani felaket' uyarısı yaptığı Lübnan'ın ateşkese ve insani yardıma ihtiyacı var. Dün Beyrut'a giderek krizin boyutlarını saptamaya koyulan BM insani yardım şefi Jan Egeland, her geçen saat durumun daha kötüye gittiğini, halihazırda yarım milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu ve bu sayının sürekli arttığını belirtti. (NY Times, afp)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...