13.07.2006

Ortadoğu Yanıyor!


İsrail'in Lübnan'a Saldırması ve Ortadoğudaki gelişmeler basın özetleri :
#İsrail sabahın ilk ışıkları ile birlikte yine vurmaya başladı

İsrail jetleri bu sabahın erken saatlerinde Lübnan'ın Bekaa vadisinde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne ait üssü vurdu.
Lübnan polisi, Ahmet Cibril'e bağlı Suriye yanlısı FHKC-Genel Komutanlık örgütüne ait üssün bombalandığını bildirdi.
FHKC-Genel Komutanlığının Lübnan'daki diğer üssü, Beyrut'un 15 kilometre güneyinde bulunuyor.

# İsrail ordusu çarşamba gecesinden bu yana yüzlerce hedefin vurulduğunu Hizbullah lideri Şeyh Nasrallah’ın da hedefte olduğunu açıkladı. Uluslararası Beyrut Havalimanı dün akşam ikinci kez bombanladı. İkinci saldırıda yakıt tankları hedef alındı.

# Başkan Bush : İsrail'in kendisini savunma hakkı vardır dedi! [başka ülkelerin sivil vatandaşlarını öldürme ile "kendini savunma hakkı" arasında bağ kuran beri gelsin. Açık açık söyleyin işte artık bahaneleriniz bile komikleşmeye başladı K.M.]

# İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Perez, kısık sesiyle sakin sakin, ama kesin ifadelerle anlatıyor: "Beyrut havaalanını vurmamız, yalnızca bir uyarıydı. Hizbullah Beyrut Havaalanı yoluyla İran'dan silah ve istediği her şeyi alabiliyor. Beyrut Havaalanı İran'ın kontrolünde. Lübnan hükümeti uyarıyı ciddiye almalı. Şu anda yalnızca Hizbullah ve Hizbullah'ın kullandığı hedefleri vuruyoruz."

# İsrail’in iki askerinin kaçırılmasının ardından lübnan topraklarında kara hava ve denizden başlattığı operasyon sürüyor. İsrail bombardımanında şu ana kadar 60 kişi yaşamını yitirdi. Hizbullah saldırılarındaysa 2 İsrailli öldü.

# İsrail Lübnan'ı üç koldan vuruyor.İsrail, iki askerinin kaçırılması ardından önceki gün başlattığı operasyonda Lübnan'ı havadan, denizden ve karadan bombalıyor.

# Hayfa'ya roket saldırısı:Hizbullah ise İsrail operasyonu karşısında roket saldırılarını sürdürüyor.İsrail askerleri yedekler de göreve çağrıldı.İsrail'in kuzeyindeki Nahariya kentine Lübnan'dan düzenlenen roket saldırılarında iki İsrailli hayatını kaybetti.İsrail'in en büyük üçüncü kenti Hayfa'ya da bir roket saldırısı düzenlendi.

# Hizbullahın roket saldırıları nedeniyle Lübnan sınırındaki yerleşim bölgelerinde 500 binden fazla İsrailli geceyi sığınaklarda geçirdi.

# ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in Gazze saldırılarının kınanmasını öngören karar tasarısını veto etti.Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, 15 üyeden 10’u tasarıya onay verdi, 4’ü çekimser kaldı.Tasarıyı veto eden tek ülke abd oldu. ABD’nin BM büyükelçisi John Bolton, iki İsrailli askerin Hizbullah tarafından kaçırılması ve bölgedeki diğer gelişmeler göz ardı edileceği gerekçesiyle tasarının kabul edilemez olduğunu savundu.İsrail’in saldırılarını başkent Beyrut yakınlarına kaydırmaya kararlı görünmesi ise sivil toplum kuruluşlarını endişelendiriyor.

# İsrail’le Lübnan arasındaki gerginlik, siviller arasında paniğe yol açtı. Lübnanlıların yanı sıra, körfez ülkelerinden binlerce kişi Lübnan’dan kaçmak için yollara düşmüş durumda...Lübnan’la Suriye arasındaki sınır kapısı Masaa’dan 10 binden fazla körfez ülkesi vatandaşının çıkış yaptığı bildirildi. Lübnan’la Suriye arasındaki diğer sınır kapılarından kaç yabancının çıktığı bilinmiyor.

# NASRALLAH: ASKERLER BIRAKILMAYACAK
Hizbullah lideri Nasrallah dün, İsrail Başbakanı Olmert’in ‘savaş nedeni’ tehdidine karşın askerlerin bırakılmayacağını açıklamıştı.İsrail cezaevlerindeki mahkumların serbest bırakılmasını, uluslararası toplumun dikkatini çekmek istediklerini belirten Hizbullah lideri Nasrallah, askerleri bu nedenle kaçırdıklarını, bunun en doğal hakları olduğunu ve askerleri serbest bırakmayacaklarını söylemişti.Nasrallah, “Tüm İsrail bir araya gelse bu askerleri kurtaramayacak” demişti.

# İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Suriye'ye yönelik bir İsrail saldırısının tüm İslam alemine yapılmış bir saldırı olarak kabul edileceğini ve ''çok sert bir karşılık göreceğini'' söyledi.İran devlet televizyonunun haberinde, Ahmedinejad'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaptığı telefon konuşmasında, ''Siyonist rejim aptalca yeni bir hareket yapar ve Suriye'ye saldırırsa bu tüm İslam alemine yapılmış bir saldırı olarak kabul edilecek ve bu rejim çok sert bir karşılık görecektir'' ifadelerini kullandığı belirtildi.

# İsrail operasyonun Gazze ayağında da saldırılar sürüyor. İsrail hava saldırısında dün geceyarısı Filistin Dışişleri Bakanlığı bombalandı, ölen ya da yaralanan olmadığı belirtiliyor. Gazze Şeridi’ndeki bir başka hava saldırısında da bir İslami Cihad militanı öldürüldü.
Milliyet
BBC Turkish
Radikal
Ntvmsnbc
VOA News
Birgün
DW-World/Turkish
Zaman

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...