22.07.2006

Lübnan Yerle bir!


Son yıllarda savaş yaralarını sarıp ayağa kalkan Lübnan'da, yol, köprü, liman, santral, fabrika ve hastaneler dahil, altyapı yıkıldı. 750 bin kişi karanlıkta kaldı
BEYRUT - İsrail'in hava, deniz ve karadan 10 gündür geceli-gündüzlü bombaladığı Lübnan'ın hayat damarlarını koparan yıkımın fotoğrafı netleşmeye başladı.
Lübnanlı yetkililerin İngiliz The Guardian gazetesine verdiği bilgilere göre 12 Temmuz'dan bu yana sadece havadan 1300'ü aşkın akın düzenleyen İsrail güçleri 361 kişiyi öldürdü, 1100 kişiyi de yaraladı. Büyük bir yıkım getiren saldırılar sonucu, Beyrut Refik Hariri Havaalanı ile Kuleyat ve Riyak askeri üsleri dahil toplam yedi havaalanı kullanılamaz hale geldi. Bütün askeri ve sivil radar sistemleri devre dışı bırakıldı. Beyrut, Trablus ve Cemil Cemayel gibi ana limanlar bombalandı. Trablus'ta deniz trafiğini idare eden iletişim sistemleri ve Beyrut'ta deniz feneri hedef alındı. Toplam 56 köprü yıkıldı, 39 anayol ciddi hasar gördü.

İlaç ve gıda depoları hedef


Beyrut'un 35 km. güneyindeki Ciye elektrik santralı ve Sibline'deki jenaratör bombalandı, bunun sonucunda güneyde 750 bini aşkın insan karanlıkta kaldı. Beyrut'ta her gün altı saat elektrik kesintisi yapılıyor. Dört doğalgaz ve 17 petrol deposunun yanı sıra 12 petrol istasyonu bombalandı. Bekaa Vadisi'ndeki bölgenin en büyük süt ürünleri fabrikası, Sayda'da ince kâğıt fabrikası, Beyrut'ta tahıl ambarları, bir kağıt fabrikası ve tıbbi malzeme satan iki şirket, Procter & Gamble'ın yiyecek ve temizlik ürünleri deposu füzelerin hedefi oldu. Sayda'nın güneyinde Deyr Zehrani su arıtma tesisleri devre dışı bırakıldı. Beyrut'un Hıristiyan mahallesi Eşrefiye'de iki su sondaj kamyonu füzelerle havaya uçuruldu. Biri Nebatiye diğeri Beyrut'ta iki hastane bombalardan nasibini aldı. Meys El Cebel hastanesi yerle bir edildi. Zahle'de tıbbi yardım taşıyan konvoy vuruldu.
Zararın boyutlarını tespit etmenin zor olduğu belirtilmekle birlikte Lübnan İçişleri Bakanı Ahmed Fatfat'ın tahminine göre zarar en az 4 milyar dolar. Bu rakama bu yaz 1.2 milyon dolayında turistten beklenen 3 milyar dolar gelir kaybı gibi dolaylı zararlar dahil değil.
Hava, deniz ve karadan kuşatma insani felaketin boyutlarını da katmerleştiriyor. Lübnan günlerdir insani yardım koridorunun açılmasını istiyor. Özellikle güney bölgelerine insani yardım ulaştırmak yol ve köprülerin tahrip edilmiş olması ve araç konvoylarının vurulması nedeniyle mümkün değil. Lübnanlı yetkililer gıda ve ilaç stoklarının azaldığını belirtip yardım çağrıları yapıyor. Dün Beyrut'a giden Fransız Dışişleri Bakanı Philip Douste Blazy insani yardım göndereceklerini belirtip İsrail'den hava koridoru açmasını istedi.
İsrail'in Lübnan'a insani yardımların ulaştırılmasına izin vereceğini açıklamasının ardından gıda ve ilaç taşıyan ilk yardım konvoyu, Sur'a ulaştı

Radikal

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...