26.07.2006

Avrupa Kavruluyor!


Nehirlerde su seviyesi düşüyor, bitki örtüsü sararıyor ve insanlar ölüyor... Avrupa ve dünyanın diğer bölgelerini de kavuran sıcaklar, doğal hayatı tehdit eder boyutlarda.

Fransa’dan Kaliforniya’ya dek etkili olan kavurucu sıcaklara karşı koruyucu önlemler arttırıldı…

Avrupa, kavruluyor. Meteorologlar, haftalardır Avrupa’da etkili olan sıcak havanın Perşembe günü 38 dereceye kadar ulaşacağını söylüyor. Yaz aylarında serin bir iklime sahip olan Avrupa’da bu durum, doğal hayatı tehdit eder boyutlarda. Aşırı sıcaklar yüzünden Avrupa genelinde 40 kişi hayatını kaybetti, bunların büyük bir çoğunluğu ise Fransa’da. Fransız yetkililer, çoğu yaşlı olmak üzere 30 kişinin sıcak nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen ülkelerin başında olan Fransa’da hükümet, 56 bölgeye turuncu alarm verdi. Bu kararla ülkenin yarısı ikinci derecede alarm durumuna geçirilirken, koruyucu önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Fransa Sağlık Bakanı Xavier Bertrand, tıp öğrencilerini ve doktorları acil durumda hizmet vermeye çağırdı. Hükümet yetkilileri, ayrıca Fransız halkına da bol su içmeleri ve güneşe çıkmamaları çağrısı yapıyor.

Almanya’da su seviyesi düştü

Kavurucu sıcakların etkilediği Almanya’da ise nehirlerde su seviyesi düştü. Saksonya ve Saksonya - Anhalt eyaletlerinde Elbe nehrindeki su seviyesinin büyük ölçüde düşmesi nedeniyle deniz trafiği kısıtlandı, bazı yük gemileri nehirdeki seferlerini durdurdu. Bild gazetesi, ''Çöl Sıcağı'' başlığı atarken, Baden - Württemberg Eyaleti’ndeki Dreisam nehrinin tümüyle kuruduğu belirtiliyor.

Sıcaklar Almanya’da üzücü olaylara da neden oldu. Hafta sonunda sıcaklar nedeniyle insanlar yüzme havuzlarına akın ederken, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi boğulduğu belirtiliyor. Bu arada Hannover Havaalanı’nda da sıcaklar yüzünden tren raylarının zarar görmesi tren seferlerinin geçici bir süre aksamasına yol açtı.

İspanya ve Güneydoğu Avrupa

İspanya’da da şimdiye dek 9 kişinin sıcaklarda öldüğü belirtiliyor. İspanya’nın tatil bölgeleri Mallorca, Kanarya Adaları, ayrıca Katolanya’da Gerona bölgesi, Ceuta ve Melilla adalarında alarm seviyesi birinci seviyeye çıkarılmış durumda. Ülkenin kuzeyindeki Saragossa bölgesini de etkileyen sıcaklar, 36 - 38 dereceye kadar çıkıyor.

Güneydoğu Avrupa da aşırı sıcaklardan etkileniyor. Hırvatistan’ın Knin bölgesinde sıcak hava 39 dereceyle rekor seviyeye ulaştı. Ayrıca Bosna Hersek’teki Mostar, Karadağ’ın başkenti Podgorica’da da sıcaklar aynı seviyede seyrediyor. Aşırı sıcaklar Güneydoğu Avrupa’da, orman yangınlarına da neden oluyor.

Kaliforniya’da sıcaklar


Kavurucu sıcaklar, Amerika’da da etkisini gösteriyor. Kaliforniya’da pazar günü sıcaklık 46 dereceye kadar çıkarken, 29 kişinin de öldüğü kaydedildi. Klima kullanımının artmasının da elektrik tüketimini rekor seviyelere ulaştırdığı ifade ediliyor. Kaliforniya’da sadece hafta sonu günde 50 bin megawatt elektrik enerjisi tüketildiği belirlendi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...