16.07.2006

İSRAİL SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYOR!



İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırılar sürerken can kayıpları da artıyor. Çarşamba günü başlayan İsrail saldırılarında şu ana dek 99’u sivil olmak üzere 103 kişi yaşamını yitirdi.
NTV-MSNBC ve AJANSLAR

İlgili Diğer Haberler : PUTİN : İSRAİL'İN BAŞKA AMAÇLARI VAR
İsrail Beyrutta Bombardıman Başlattı!
Ortadoğu Kaynayan Kazan
İsrail Hizbullah Merkezlerini Vurdu
VOA NEWS TURKISH HABERLERİ:
İsrail Lübnan'ı Bombalıyor
Bush ve Putin Arasında Görüş Ayrılığı

KUDÜS/BEYRUT - İsrail bugüne de yine saldırıyla başladı. Hizbullah örgütünün yayın organı El Manar televizyonu, İsrail savaş uçaklarının Beyrut’un 20 kilometre güneyindeki elektrik santralini vurduğunu duyurdu. İsrail savaş uçakları ayrıca Lübnan’ın doğusundaki Baalbek’te bir evi hedef aldı.

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının en şiddetlisi dün gerçekleşti. İsrail saldırlarında; köprüler yollar kuzeydeki gaz istasyonları limanlar radar istasyonlarının yanısıra Hizbullah ve Hamas büroları hedef alındı.

Dünkü saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 39 kişi yaşamını yitirdi. Böylece İsrail saldırlarının başladığı çarşamba gününden buyana yaşamını yitiren Lübnanlıların sayısı 100’ü geçmiş oldu.

Dünkü İsrail saldırılarında en yüksek can kaybı sınırdaki Mirvahin köyünde 15’i çocuk 20 kişinin öldürülmesiyle gerçekleşti. Köylülere evlerini terkedip bölgeden ayrılmaları için 2 saat süre veren İsrail ordusu sürenin dolmasının ardından köyü yerle bir etti.

LÜBNAN BAŞBAKANI’NDAN ATEŞKES ÇAĞRISI
Lübnan Başbakanı Sinyora ülkesini ‘felaket bölgesi’ ilan ederek BM himayesinde acil ateşkes çağrısı yaptı.

BM’den Lübnan hükümetinin ülkenin güneyinde otoritesini genişletmesine yardım etmesini isteyen Sinyora, “Bugün Lübnan’ı, kapsamlı ve hızlı bir Arap planına ihtiyaç duyan felaket bölgesi ilan ediyorum ve Lübnan dünyadaki dostlarının yardımına koşmasını istiyor” diye konuştu.

İsrail ise ateşkes için Hizbullah’ın Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesini cephanesini Lübnan ordusuna teslim etmesini ve Lübnan ordusunun da İsrail-Lübnan
sınırı boyunca mevzilenmesini şart koştu.
Öte yandan Hizbullah’ın İsrail’e yönelik roket saldırıları da devam ediyor. Hizbullah roketleri ilk defa İsrail’in sınırdan 35 kilometre uzaklıktaki Tiberias kentini hedef aldı. Hizbullah’ın roket saldırlarında 15 İsrailli yaralandı.
Savaş uçakları Cuma günü de Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah’ın evini ve bürosunu da bombaladı. Bu saldırı sonrası Nasrallah örgütün İsrail ile açık savaşa hazır olduğunu duyurdu.

Bundan sonra İsrail’in sadece Hayfa’ya değil, iç bölgelerine de saldıracağız” diyen Nasrallah, Beyrut açıklarında İsrail donanmasına ait bir gemiyi vurduklarını söyledi.

Olayı doğrulayan İsrail ordusu, gemiye, Hizbullah’a ait bomba yüklü bir insansız deniz aracıyla saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırıda 2 İsrail askeri öldü, 2 asker ise kayıp.
Hizbullah militanlarının Safed ve Nehriye’ye yönelik roket saldırısında da 2 İsrailli öldü. Hizbullah’ın, çarşamba gününden bu yana düzenlediği roket saldırılarında ölen İsrailli sivillerin sayısı 4’e ulaştı.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, saldırıların, Hizbullah örgütü silahsızlanıncaya kadar devam edeceğini belirtti.
BM GÜVENLİK KONSEYİ SESSİZ KALDI:
BM Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağıran Lübnan, Konsey’in İsrail saldırılarına karşı net tavır almasını istemişti. Ancak ABD’nin İsrail lehine ağırlık koyması nedeniyle Konsey yaptırım gücü taşıyan bir çağrı yapmadı.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...