12.07.2006

Başbakan Ehud Olmert : Bedeli çok ağır olacak!


...::: NELER OLDU? :::...
9 Haziran: İsrail, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiye plajına en az dört füze atıp pikniğe gelmiş altısı aynı aileden dördü çocuk sekiz kişiyi öldürdü.
13 Haziran: Gazze'de bir minibüsü vuran İsrail ordusu, araç etrafına toplanan kalabalığın üzerine iki füze daha yolladı. İkisi çocuk dokuz sivil öldü.
20 Haziran: Cebeliye ve Han Yunus'a atılan füzeler üç çocuğu öldürdü.
25 Haziran: Filistinli militanlar, İsrail askeri kontrol noktasını basıp iki askeri öldürürken, Gilad Şalit adlı askeri kaçırdı.
28 Haziran: İsrail, Gazze'ye 'Yaz Yağmuru' operasyonu başlatıp Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yazlık sarayı üzerinde alçak uçuş yaptı.
29 Haziran: İsrail, aralarında bakan, vekil, belediye başkanı ve diğer yetkililerinin bulunduğu 64 Hamas yetkilisini esir aldı.
6 Temmuz: Operasyonu kuzeye genişleten İsrail, 22 Filistinli öldürdü.
9 Temmuz: Bir evin İsrail top ateşiyle vurulması sonucu altı yaşında bir kız, ağabeyi ve annesi öldü
Suriye ile İran'a suçlama
Hizbullah'ın İran ile Suriye'nin desteğine sahip olması ise, işleri daha da karmaşıklaştırıyor. Dün Suriye Dışişleri Bakanı Faruk Şara, İsrail işgalinin Filistin ve Lübnan halkını provoke ettiğini belirtti. İranlı baş nükleer müzakereci Ali Laricani, işgale direnmek gerektiğini, ama Filistin için insan haklarından söz edilmezken, İsrail mevzubahis olunca dünyanın ayağa kaldırıldığını söyledi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Frederick Jones ise, "Hizbullah'ı destekleyen İran ve Suriye'yi sorumlu tutuyoruz" dedi. İsrail'in BM Temsilcisi Dan Gillerman, Lübnan'ın Hizbullah'ı silahsızlandırması kararının uygulanmasını isterken, Lübnan'ı işgal ihtimalini dışlamadı.
BEYRUT/KUDÜS - Filistinli militanların bir İsrail askerini kaçırması üzerine İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonda ölen Filistinlilerin sayısı 70'i bulurken, krize Hizbullah'ın da müdahil olmasıyla çanlar topyekûn Ortadoğu savaşı için çalıyor. Dün Lübnanlı Şii örgüt Hizbullah, 'Gazze'deki Filistinlilere destek için', Kuzey İsrail'e saldırıp İsrail askerlerini öldürmekle kalmadı, iki askeri de kaçırdı. Hizbullah operasyonuyla gafil avlanan ve güç kullanarak çözemediği rehine krizi iyice katmerlenen İsrail, 2000'de Hizbullah'ın direnişinden yılarak işgali bitirmesinden beri Lübnan'a ilk kez girdi. Ordu Lübnan'ı kara, hava ve denizden vururken, Başbakan Ehud Olmert, Hizbullah'ın asker kaçırmasını 'savaş nedeni' olarak niteleyip Lübnan'ı sorumlu tuttuklarını belirtti.

İki Lübnanlı sivil öldü
İsrail asker ve tankları Lübnan'ın güneyine girerken, savaş uçaklarının ev, yol, köprüleri vurması sırasında iki Lübnanlı sivil öldürüldü, 23'ü yaralandı. İsrail'in kuzeyine sızmaya çalışan bir Hizbullah militanı da öldürüldü. İsrail dün gece de hava ve denizden güney Beyrut'u bombaladı. Sınıra altı bin asker gönderip binlerce yedeği göreve çağıran İsrail, geniş çaplı operasyon işareti verdi. İsrail hükümeti, Lübnan'daki Hizbullah mevzileri ile sivil altyapı tesislerine hava operasyonunu onayladı. Rehine pazarlığını reddeden Olmert, iki askerin akıbetinden Hizbullah'ın da parçası olduğu Lübnan hükümetini sorumlu tuttuklarını belirtip 'ağır bedel ödeteceklerini, çok acı verici, uzun erimli harekete geçeceklerini' söyledi. Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, "Lübnan'ı 20 yıl geriye götürürüz" tehdidi savurdu.
ABD Dışişleri İsrail'in meşru müdafaa hakkını kullandığını savunurken, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora "Hükümetin olaydan haberi yok. Sorumluluk almadığımız gibi uluslararası sınırda meydana gelen olayı onaylamıyoruz da" tepkisini gösterdi.

Hamas tebrik ettiÖncesinde Hizbullah, İsrail'in Şlomi kenti ile işgali altındaki Şeba çiftliklerine Katyuşa roketleri atıp top ateşi açmış, İsrail de kuzeydeki nüfusuna yeraltı sığınaklarına inme çağrısı yapmıştı. Sınırı geçmeye çalışan iki İsrail tankını imha ettiklerini açıklayan ve sekiz İsrail askerini de öldüren Hizbullah, asıl bombayı İsrail sınır karakolundan iki asker kaçırdığını duyurarak patlattı. BM, AB, ABD ve diğer ülkeler askerlerin derhal bırakılması için Hizbullah'a çağrı yaptı. Hamas ise 'İsrail ordusunun zayıflığını gösteren ve direniş projesini tamamlayan' Hizbullah'ı tebrik etti.

'Tek yol esir değişimi'

Daha sonra muzaffer edasıyla basın toplantısı düzenleyen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Filistin üzerinde baskıyı düşürmek için operasyonu uzun zamandır planladıklarını belirterek, "Esirler güvenli ve uzak bir yerde. İsrail operasyonla alacağını sanıyorsa hayal görüyor. Esirler tek bir yolla iade edilebilir: Dolaylı müzakere ve değiş-tokuş" dedi. İsrail'le "Hep ilk olarak müzakere etmeyeceklerini söyler ama sonunda kabul ederler" diye alay eden Nasrallah, "Askerleri İsrail hapishanelerindeki 10 bin Lübnanlı, Filistinli ve Arap esirin durumuna dikkat çekmek için kaçırdık" vurgusu yapıp üç Lübnanlı esire de "Sözümüzü tuttuk. Özgürlüğe giden yoldasınız" diye seslendi.
İsrail askerlerinin kaçırılmasını Beyrut'ta havaya ateş açarak kutlayan Hizbullah taraftarları yoldan geçenlere de şeker dağıttı.
Özellikle bir İsrailli polis ailesini öldürme suçlamasıyla 22 yıldır esir tutulan Semir Kuntar'ı bıraktırmaya çalıştığı belirtilen Hizbullah, 2000'de de üç İsrail askeri kaçırmış, ama bunlar kurtarma operasyonunda ölmüştü. 2004'te ise Hizbullah asker cesetlerini verip karşılığında İsrail hapishanelerinden 430 Filistinli ve Lübnanlının bırakılmasını sağlamıştı.
Radikal

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...