9.07.2006

ABD-Rusya Arasında Nükleer İşbirliği


Başkan Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in St. Petersburg’da yapılacak G-8 toplantısı sırasında, iki ülke arasındaki nükleer işbirliği konusunu ele alması bekleniyor. Bu konuda varılacak anlaşma, Rusya’nın, Amerikan nükleer reaktörlerinden gelen nükleer yakıtı depolamasını öngörüyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns’e dün bir Amerikan televizyonunda, Rusya ile sivil amaçlı bir nükleer enerji anlaşması yapılmasıyla ilgili soru soruldu. Burns, şu yanıtı verdi:

"Şu anda Ruslarla pek çok alanda görüşme yapılıyor. Bu konular üzerinde anlaşmaya varırız veya varamayız. Bu nedenle şu anda yapılan görüşmelerin ne kadar başarılı sonuçlanacağını beklemek lazım."

Nicholas Burns ayrıntılara girmemekle birlikte, nükleer teknolojilerin yayılmasını durdurmak için Amerika’nın Ruslarla çalışmak istediğini de kaydetti.

"Dünyanın nükleer güçlerinden biri olarak Ruslarla çalışmayı istiyoruz. Nükleer maddelerin yayılmasını sınırlamak için işbirliğine hazırız. Bu, Amerika’nın çıkarınadır ve kimse buna şaşırmasın."

Rusya İran’ın nükleer enerji sanayine yardımcı oldu. Bu ülke, geçen yıl da İran’ın tüm nükleer enerji tesislerini çalıştıracak olan uranyumu işlemeyi ve imha etmeyi önerdi. Bu plan hiçbir zaman yürürlüğe konamadı ve nükleer programından ötürü, İran’la uluslararası toplum arasında ortaya çıkan kriz devam ediyor. Ancak İran’la Rusya arasındaki görüşmeler, Rusya’nın mevcut krizin çözümünde oynayabileceği önemli rolü de gösteriyor. Bush yönetimi, bu rolü destekliyor.

Ancak Amerika’nın Rusya’yla nükleer alanda işbirliği yapmama politikasındaki bu son değişikliğe bazı senatörler itiraz ediyor. Cumhuriyetçi partili Senatör John McCain, Amerika ve Rusya arasındaki olası nükleer işbirliğinin kaygı verici olduğunu söyledi. Senatör McCain, CBS Televizyonu’na verdiği demeçte, basın özgürlüğünü kısıtlayan baskıcı Rus hükümetini ödüllendirmenin yanlış olacağını da vurgulayarak şöyle konuştu:
"Ruslarla çok sert konuşmanın artık zamanı geldi. Putin ülkede baskıcı bir yönetimi yeniden canlandırma yoluna girmiş bulunuyor."

Cumhuriyetçi partili Senatör, iki ülke arasındaki sivil amaçlı nükleer işbirliği anlaşmasının, Amerika’dan çok Rusya’nın işine yarayacağını belirtti.

Aynı programda konuşan Demokrat partili Connecticut Senatörü Christopher Dodd ise, kaygıları paylaşmakla birlikte, uzun vadede Ruslarla sivil amaçlı nükleer anlaşmanın yararlı olabileceğini söyledi.

Amerikalı liderler, yıllar boyunca, Rusya’nın İran’la olan nükleer işbirliğini sona erdirmemesi durumunda, Washington ve Moskova arasında sivil amaçlı nükleer işbirliği yapılamayacağını savunuyordu.

Rusya’yla sivil amaçlı bir nükleer anlaşmaya varılması durumunda bu anlaşmayı, Amerikan Kongresi’yle Rus parlamentosunda da onaylaması gerekiyor.
Kaynak : VOA News

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...