4.07.2006

Bahçesi Olan Dünyayı Kurtarsın!


Doğa uzmanları, küresel ısınmanın tehdit ettiği özel canlı türlerini korumak için bahçe sahiplerini göreve çağırıyor
Radikal
LONDRA - Küresel ısınma yüzünden dünyadaki 1 milyon canlı türü yok olma tehlikesi altında. İklim değişiklikleri, farklı hayvan türlerinin beslenme kaynağı olan bazı bitki ve böcek türlerinin doğal ortamlarında değişime yol açıyor. Bu da hayvan türlerinde azalmaya neden oluyor. Britanya'nın özel kuş türlerinde de şimdiden ciddi oranda azalma gözlemleniyor.

Arılar için renkli çiçekler
Doğa uzmanları vahşi yaşamın risk altındaki türlerini kurtarmak için son çare olarak gözlerini özel bahçelere çevirdi. Bahçe sahiplerini harekete geçirmek üzere BBC'de bir program hazırlayacak olan doğal yaşam uzmanı Chris Gibson, her bahçenin vahşi yaşamı korumak için doğal ortam olduğunu söylüyor. Hükümete bağlı Britanya Doğa Ajansı da bahçesinde gönüllü olarak doğal ortam yaratacaklara özel öneriler de hazırlamış: Arılara polen zengini bitki ve kelebek çekmek için renkli çiçekler yetiştirmek, kirpiler için yaprak yığını bulundurmak gibi... Bir köşede oluşturulacak çamur havuzcukları ise, üçte biri yok olma tehlikesi altındaki amfibik türler için.
Britanya Kuşbilim Kurumu da ne zaman, hangi köşeye, hangi yem bırakılmalı gibi detaylı bilgiler içeren özel bir rehber hazırlamış bulunuyor. Rehberde meyve ağaçları sonbahar sonu ve kış aylarında gelen kuşlar için besin kaynağı olarak, daima yeşil kalan çalılarsa kuşları yırtıcı hayvanlardan koruyacak yuvalara uygun olduğu için tavsiye ediliyor.

Bahçıvanlar kilit noktasında
Gönüllü korumacıların su tüketimine de dikkat etmesi gerekli. Yağmur suyunu depolama, çiçek yataklarının kurumasını önlemek için üstünü örtme gibi yöntemlerle su israfını önleyebilirler. Daha az su ihtiyacı duyan Akdeniz bitkileri kullanmak da tedbirler arasında.
Tek tek bahçıvanlar ve küçük bahçelerdeki özel alanlar, küresel bir problemi çözme kapasitesine sahip değil elbette. Ancak Britanya'da bahçe sahibi sayısının ülke nüfusunun üçte ikisi olduğu ve İngiliz bahçelerinin toplam alanının doğal kaynak rezervlerinden daha büyük yer tuttuğu göz önüne alınınca, bahçıvanlar kilit bir noktada. (The Observer)

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...