6.07.2006

Dünya 130 bin yıl öncesine dönecek


Süperbilgisayarda küresel ısınma simülasyonları yapan uzmanlara göre, gelecek birkaç yüzyılda deniz seviyelerinin 1 metre yükselmesiyle Dünya 130 bin yıl önceki iklim koşullarına geri dönebilir.
ntvmsnbc
Bilim insanları, Dünya’daki deniz seviyesinin her yüzyılda 1’er metre yükseleceği uyarısında bulunuyor. Grönland’ın 2100 yılında 130 bin yıl önceki kadar sıcak olacağını vurgulayan uzmanlar, bunun buzulların erimesini hızlandıracağını öngörüyor. Kötü senaryoya göre, deniz seviyesi 4 metre yükselebilir.
University of Arizona-Tucson öğretim üyesi Dr. Jonathan Overpeck tarafından yürütülen araştırma, Antarktika’nın batısındaki dev buzul kütlesinin de 500 yıl içinde bütünüyle suya karışacağı öngörüyor. Bu tahminlere göre, her yüzyılda denizler 1’er metre yükselecek.

130 BİN YIL ÖNCESİNİN KOŞULLARI
Dr. Overpeck’in bilgisayar modellerinde 130 bin yıl öncesinin iklim koşulları canlandırıldı. Bundan 130 bin yıl önce, Dünya kendi ekseninde bugüne göre biraz daha eğikti. Bu eğimin sonucunda da Güneş’ten gelen ışınlar Kuzey Yarımküre’ye daha dik iniyor ve bu bölgeleri bugüne nazaran daha fazla ısıtıyordu.

DENİZLER 4 METRE YÜKSELECEK
Bilim insanlarının Grönland’daki erimeden dolayı, küresel deniz seviyesinin 2 ila 3.5 metre yükseleceğini tahmin ediyor. Ancak, küresel ısınma sadece kuzey kadar, güneyi de ısıtacağı için Antarktika’nın da erimesiyle deniz seviyesindeki yükselme toplamda 4 metre’yi bulacak.

22’İNCİ YÜZYIL 8 DERECE DAHA SICAK OLACAK

Dr. Overpeck, BBC’ye verdiği demecinde, “Mesele, küresel ısınmanın deniz seviyesini yükseltip yükselmeyeceği değil, kaç derecelik bir artışın kaç metre’lik bir yükselmeye neden olacağıdır” diye konuştu.
Dr. Jonathan Overpeck

Dr. Overpeck, esas tehlikeyi Dünya’daki karbon dioksid emisyonunun ve buna bağlı olarak ısınmanın Endüstri Devrimi’nin başlangıcı sayılan 1750 yılı değerlerinin iki katına çıkması olarak niteliyor. Gelecek yüzyılda Kuzey Kutbu’ndaki sıcaklıklar 5 ila 8 derece yükselmiş olacak. Aynı sürecin 130 bin yıl önce de gerçekleştiğine vurgu yapan Dr. Overpeck’e göre, “Bu durumda Dünya’yı büyük tehlikeler bekliyor”.

Kaynak: Araştırmayı konu alan makale Science dergisinde yayımlanmıştır

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...