6.07.2006

Çevrecilerin eylemi

Dünyada korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olan ve hidroelektrik santralı yapımından çevrecilerin uzun uğraşları sonucu kurtulan Fırtına Vadisi, bu kez de taş ve kum ocaklarının tehdidi altına girdi.

Kum ve taş ocaklarına tepki gösteren çevreciler eylem yaptı.

Binlerce bitki türü ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına Vadisi'ndeki kum ve taş ocaklarına, çevreye zarar verdiği gerekçesiyle çevreciler tepki gösteriyor. Yıllarca yapılmak istenilen hidroelektrik santralının tehdidinde kalan, yöre halkının ve çevrecilerin uzun mücadelesi ve yargı kararlarıyla kurtarılan Fırtına Vadisi şimdi taş ve kum ocaklarının tehtidi ile karşı karşıya kaldı. Ardeşen Doğa Güzellikleri Koruma Gönüllüleri Platformu, bu amaçla Fırtına Vadisi'nde biraraya gelerek kum ve taş ocaklarını protesto etti. Vadi girişinde toplanan yaklaşık 100 kişi, ellerinde 'Deniz yok, dere yok, neyimiz kaldı', 'Bu doğayı siz mi yarattınız? Ne hakla yok ediyorsunuz?', 'insanca yaşamak, temiz bir doğa istiyoruz', `Yeter artık. Deniz alası vadimize gelsin' yazılı pankartlarla tepkilerini ortaya koydu. Çevrecilerin eylemine CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Ardeşen eski Belediye Başkanı Tahsin Ocaklı, Pazar Belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz ile Rize Eğitim Sen Başkanı Ercan Özay da destek verdi.

BİR DEREMİZ KALDI
Çevre gönüllüleri adına açıklama yapan Ardeşen Doğa Güzellikleri Koruma Gönllüleri Platformu sözcüsü Adil Ayata, dünyada koruma altındaki 200 ekolojik alandan biri olan Fırtına Vadisi'nde bulunan kum ve taş ocaklarının son derece denetimsiz bir şekilde çalıştığını ifade ederek şunları söyledi:

"Sürekli dere yatağı değiştiriliyor. Bu bölgede yüzlerce araç, iş makinesi çalışıyor, şantiyeler kuruluyor, yapılaşmalar artıyor. Bu bölgede bulunan Deniz Alası nesli hızla tükeniyor. Fırtına Vadisi'nin ekolojik dengesi bozuluyor. Yapılan bu olumsuz çalışmalara yetkililer seyirci kalıyor. Buna dur denmesi gerekiyor. Bir deremiz kaldı, onu da yok etmeyelim."

Dünyada Kanada'dan sonra Fırtına ve Hala Dere'sinde yaşayan Deniz Alası'nın da kum ve taş ocakları nedeniyle tarihe karışacağını ifade eden Ayata, "Derede yaşayan canlı balık türleri zarar göreceği gibi dünyada eşine az rastlanan çiçek ve kuş türleri de bu gidişle yok olacak" diye konuştu. Çevreciler daha sonra tulum eşliğinde horon oynayarak eylemlerine son verdi.

TEMA Vakfı Rize Temsilciliği de konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Fırtına Deresi Vadisinin korunmasına yönelik başlatılan girişimi desteklediklerini açıkladı. Tema Vakfı Rize gönüllü temsilcisi Nevzat Özer, "HES Projesi'nde gösterdiğimiz duyarlılığın taş ve kum ocaklarına karşı da gösterileceğinin bilinmesini istiyoruz. İlgili kamu kuruluşlarını, devletimizi toplum karşısında çevreyi koruyamama, biyolojik çeşitliliğin yok olmamasını önleyememe ve Bern Sözleşmesi'nin altına konan imzamıza bağlı kalamama gibi bir duruma sokulmamasını bekliyor ve inanıyoruz" dedi.

Kaçkar Dağları'nın kuzey eteklerinde yer alan Fırtına Vadisi çok dik yamaçlara sahip. Kızılağaç, kayın ve ladin ormanları, geniş çayırlıklar, Şimşir ormanları gibi Doğu Karadeniz'e özgü tüm ağaç yapısını barındıran ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma altına alınan Fırtına Vadisi ile Kaçkar Dağları'nda 537 odunsu bitki, 136 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türü bulunuyor.

Haber: DHA

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...