9.07.2006

ABD ile Nükleer İşbirliği

Türkiye ile ABD, nükleer enerji kullanımında işbirliğine gidiyor. Bu amaçla 26 Temmuz 2000 tarihinde imzalanan anlaşma ve ekindeki mutabakat zaptı, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
Ntvmsnbc
ANKARA - Resmi Gazete’de onayı yer alan anlaşma ile Türkiye ve ABD, dünya çapında nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin tedbirlerin kuvvetlendirilmesi konusundaki desteklerini teyit ediyor.

Anlaşmanın “işbirliğinin kapsamı” bölümünde, tarafların barışçıl amaçlarla nükleer araştırma ve geliştirmede işbirliği yapabileceği belirtilerek, işbirliğinin eğitim, personel değişimi, toplantılar, ortak çalışma ve projelere katılımlar, teknoloji ve bilgi transferini içerdiği belirtiliyor.

“Gizlilik derecesi taşıyan verilerin transfer edilmeyeceğine”dair bir hüküm de içeren anlaşma, “hassas nükleer teknolojinin” transfer edilmemesini de öngörüyor.

Anlaşma, Türkiye’ye transfer edilecek uranyumun küçük miktarda ve düşük düzeyde zenginleştirilmiş olmasını şart koşuyor. Hassas nükleer tesis ve bunların başlıca bileşenleri ise, bu anlaşmada bir değişiklik yapılmadıkça, transfer edilmeyecek.

Anlaşma, ABD’den transfer edilen nükleer malzemelerin askeri amaçlarla kullanılmasını da yasaklıyor.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...