21.07.2006
Küresel Sıcaklar : ABD ve Avrupa Yanıyor!
Avrupa'da sıcaklar dokuz can aldı, ABD yanıyor
Avrupa ve ABD sıcak hava dalgasının etkisi altında. İtalya, İngiltere, Almanya ve Fransa'da dokuz kişi hayatını kaybetti.
İngiltere'de sıcaklar rekor düzeyde. Sıcaklar 1911'den bu yana ilk kez 36 dereceyi aştı. Klimalara aşırı yüklenme dolayısıyla yer yer elektrik kesintileri yaşanıyor. Parklardaki hayvanlara serinlemeleri için su sıkılıyor.
Almanya'da da son 12 yılın en sıcak temmuz ayı yaşanıyor. Sıcaklıkların ortalamanın 3 ile 5 derece üzerinde olması bekleniyor. Yetkililer yaşlı ve hastaları serin dışarı çıkmamaları için uyarıyor.
Fransa'da sıcaklık 40 dereceye ulaştı. Ülkede dün dokuz kişi sıcak dolayısıyla ölmüştü.
2003 yılında Fransa'da 15 bin İngiltere'de 2 bin kişi sıcaklar dolayısıyla yaşamını yitirmişti.
Belçika'da hava 37.8 derece
Belçika'da temmuz ayında son yılların en yüksek seviyesine çıkan sıcaklık, yaşlı ölümlerini yaklaşık yüzde 30 oranında artırdı.
Kamu Sağlığı Enstitüsü'nün verdiği bilgiye göre, ülkede önceki yılların aynı döneminde 85 yaş üzerindekilerde günde ortalama 275 ölüm olurken, sıcak havalar nedeniyle bu yıl temmuz ayında günlük yaşlı ölümleri ortalaması 350'ye yaklaştı.
Özellikle 85 yaşın üstünde kan dolaşımının düzensizleştiğine ve nefes almanın zorlaştığına dikkati çeken Enstitü, ''havadaki ozon yoğunluğunun artması ve az sıvı alınması durumunda ölüm riski de artıyor'' uyarısında bulundu.
Belçika'da dün sıcaklıklar sahil kesimlerinde 31, iç kesimlerde 35 santigrat derece olarak açıklanırken, ölçülen en yüksek sıcaklık 37.8 derece olarak verildi.
Ülkede sıcaklık önceki yıllarda en fazla 38 dereceye kadar çıkmıştı.
Milliyet
Avrupa ve ABD yakın tarihin en sıcak günlerini yaşıyor. Uzmanlar halkı aşırı sıcaklara karşı tedbirli olmaları için uyarıyor. Türkiye'de ise telaşa mahal yok
LONDRA - Avrupa ve ABD'nin önemli bölümü gölgede 30 derecenin üzerindeki 'tropik sıcaklıkların' etkisinde. Bilim insanları, küresel ısınmanın iklimde bozulmaya ve aşırı sıcaklara neden olduğunu belirtiyor. Almanya'nın bugün 38 dereceyle yılın en sıcak gününü yaşaması beklenirken, meteorologlar, 2006 Temmuz'unun yüzyılın en sıcak ayları arasında yer aldığına işaret ediyor.
Fransa'nın büyük bölümünü etkileyen sıcak hava dalgası nedeniyle, Paris'te sıcaklardan bunalan turistler, kenti gezmek yerine klimalı alışveriş merkezleri ya da parklardaki havuzlarda serinlemeyi seçiyor. Fransa'da hastaneler, ilk yardım merkezleri ve bakımevleri alarma geçerken şimdiye kadar sıcak hava yüzünden ülkede iki kişi hayatını kaybetti.
Manş Denizi'nin öbür yakası Britanya'da da aşırı sıcaklar etkili oldu. Londra'da alışılmadık şekilde 33 dereceye yükselen sıcaklık metro sisteminde 47 dereceye ulaşarak rekor kırdı. Londra'nın kliması bulunmayan ünlü iki katlı otobüslerinde ise sıcaklık 52 dereceye ulaştı. Britanyalı meteorologlar, sıcakların, küresel ısınmadan kaynaklandığını belirtiyor.
İspanya'da da 40 dereceye ulaşan sıcaklar şimdiden iki kişinin ölümüne yol açtı. Kuzeyde ve güneydeki yedi bölgede aşırı sıcaktan dolayı uyarılar yapılırken, Endülüs bölgesindeki Cordue ve Jaen'de termometreler gölgede 42 dereceyi gösterdi. Belçika, Hollanda, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde de sıcaklıklar, 30 derecenin üzerinde.
ABD'de serinleme merkezleri açıldı
Atlas Okyanusu'nun öteki yakasında da yer yer 40 dereceyi aşan sıcaklık nedeniyle önlemler alınıyor. ABD'nin güney, orta ve kuzeydoğu bölgelerinde, özellikle Kaliforniya'daki Stockton ve Utah'taki Salt Lake City'de 40 derece dolaylarında seyreden ısı nedeniyle, 'serinleme merkezleri' açıldı.
New York'un La Guardia Havaalanı'nda ölçülen 37 derece sıcaklık 1848'den bu yana kaydedilen en yüksek sıcaklık olurken, klimaların artan enerji ihtiyacı dolayısıyla meydana gelen elektrik arızası bazı uçak seferlerinin aksamasına yol açtı.
Türkiye'de her şey normal
Devlet Meteoroloji Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre, temmuz ayında Türkiye'de ölçülen sıcaklıklar mevsim normalleri civarında seyrediyor. Meteoroloji yetkilileri, önümüzdeki günlerde Türkiye'de sıcaklıkların mevsim normallerinin sadece yarım ila bir derece üzerinde olmasını beklediklerini, ülkenin kuzeybatısında ise sıcaklıkların mevsim normallerinin altında olabileceğini belirtiyor. Yetkililer, küresel ısınmanın, hava sıcaklıkları üzerindeki etkisinin kesin biçimde izah edilemediğini, bu yüzden sıcaklıktaki bütün değişimlerin küresel ısınmayla açıklanmaması gerektiğini vurguluyor. (aa, The Independent, Yaşam Servisi)
Radikal
Belçika öyle 'sıcakladı' ki, YAŞLILAR ÖLÜYOR
Belçika'da Temmuz ayında son yılların en yüksek seviyesine çıkan sıcaklık, yaşlı ölümlerini yaklaşık yüzde 30 oranında artırdı.
AA - Kamu Sağlığı Enstitüsünün verdiği bilgiye göre, ülkede geçen yılların aynı döneminde 85 yaş üzerindekilerde günde ortalama 275 ölüm olurken, sıcak havalar nedeniyle bu yıl Temmuz ayında günlük yaşlı ölümleri ortalaması 350'ye yaklaştı.
Özellikle 85 yaşın üstünde kan dolaşımının düzensizleştiğine ve nefes almanın zorlaştığına dikkati çeken Enstitü, ''Havadaki ozon yoğunluğunun artması ve az sıvı alınması durumunda ölüm riski de artıyor'' uyarısında bulundu.
Bu arada, Belçika'da dün sıcaklıklar sahil kesimlerinde 31, iç kesimlerde 35 santigrat derece olarak açıklanırken, ölçülen en yüksek sıcaklık 37,8 derece olarak verildi.
Belçika'da sıcaklık önceki yıllarda en fazla 38 dereceye kadar çıkmıştı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder