27.07.2006

İsrail ve Ortadoğu Krizi


...::: İsrail Beyrut'un Kuzeyini Vurdu :::...


İsrail uçakları sabaha karşı Beyrut’un kuzeyinde çeşitli noktaları bombaladı. Bunlar arasında kentte iletişimi sağlamaya yarayan bir anten de var.

İsrail kuvvetleri dün, Lübnan sınırında Hizbullah gerillalarının sert direnişiyle karşılaşmış ve ağır kayıplar vermişti. Bin Cebel ‘de yoğunlaşan çatışmalarda 8 İsrail askerinin öldüğü, yirmisinin de yaralandığı bildiriliyor. İsrail, Marun el Ras’ta da bir askerinin öldüğünü açıkladı.

İsrail kuvvetlerinin günlerdir ele geçirmeye çalıştığı Bin Cebel, sınırdan 4 kilometre uzakta bulunuyor. İsrail, çatışmalarda birçok Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü öne sürdü.

Üst düzey askeri bir yetkili, Lübnan’daki İsrail operasyonlarının birkaç hafta daha devam edebileceğini söyledi.
VOA News

...:::BM de İsrail'i Kınayamadı:::...


BM Güvenlik Konseyi, İsrail tarafından önceki gün Lübnan’da bir BM gözlem noktasına düzenlenen ve dört gözlemcinin ölümüne yol açan saldırıyı kınayan bir bildiri üzerinde ABD’nin muhalefeti nedeniyle anlaşamadı.
Konsey’in 5 daimi, 10 geçici üyesinin "oybirliğiyle BM barışı koruma personelinin güvenliğinin BM Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğunda bulunduğunu söyleyeceğini" belirten Fransız büyükelçi, ancak Konsey’in önceki gün meydana gelen olayı değerlendirme şekli üzerinde bir uzlaşma sağlayamadığını kaydetti.
BM’de görevli diplomatlar, Çin tarafından önerilen başkanlık bildirisi metninin dün gün boyunca süren müzakerelerde, Washington’un ısrarıyla en az üç kez yumuşatılması amacıyla değişikliğe uğradığını belirttiler.
Konsey’in 15 üyesinin oybirliğiyle kabul etmesi gereken başkanlık bildirisinin karar tasarısı gibi zorlayıcı bir özelliği bulunmuyor.
Milliyet

...:::: İsrail'in Hedefi Lübnan Ordusu :::...


İsrail, Hizbullah büroları ve sivil hedeflerin ardından, Lübnan ordusuna ait bir üssü vurdu. Lübnan’ın güneyini de bombalayan İsrail ordusunun yıktığı evlerin enkazı altında 57 kişi kalırken, Bint Cbeyl’deki çatışmalarda 8 İsrail askeri öldü.
Ntvmsnbc

...::: Acil Ateşkes Çağrısı ABD'ye Takıldı :::...


talya'da 15 ülkenin katılımıyla gerçekleşen Lübnan konferansından ‘acil ateşkes' çağrısı çıkmadı. ABD'nin ‘şartlı ateşkes' ısrarı aşılamayınca sadece ‘çatışmaların acilen durdurulmasının gerekliliği' konusunda anlaşmaya varıldı.
İsrail'den, saldırılara azami sınırlama getirmesi istendi. Konferanstan, Lübnan için BM idaresi altında bir güç oluşturulması kararı çıktı. Konferanstan sonra basın toplantısı düzenleyen Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, “Ateşkesi ne kadar geciktirirsek, o kadar yıkım ve sivillere karşı saldırılara şahit olacağız.” dedi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, “hemen şimdi” ateşkes ilan edilmesi için çağrıda bulunulmamasından üzüntü duyduğunu bildirdi. Douste-Blazy, “Bayan Rice, çatışmaların durdurulması için acilen çalışılmasını önerdi. Biz ise çatışmaların 'hemen şimdi durdurulmasını' istiyoruz.” ifadesini kullandı. İtalya Başbakanı Romano Prodi ise ''Sağlayabileceğimiz mutabakatı sağladık'' derken, Washington, ortak bildiride acil ateşkese değinilmemesinin, konferansın başarısızlığı anlamına gelmediğini savundu.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...