21.07.2007

Zenginlerin paniği Zimbabve'yi daha da kötüleştiriyor

HARARE - Zengin Zimbabvelilerce kullanılan kuponla gaz satın alma sisteminin hükümet tarafından yasaklanmasından sonra, hâlâ yakıt depolayan birkaç benzin istasyonu önünde Cuma günü uzun, düzensiz araç kuyrukları oluştu.

Yaygın enflasyonu engellemek için umutsuzca çabalarında, hükümet 26 Haziran'da tüm eşya ve hizmetlerde yaklaşık %50 fiyat indirimini emretti. İndirim rafların boşalmasına, bazı işyerlerinin kapanmasına ve Zimbabve'nin çöküşün kenarında olduğu uyarılarının dile getirilmesine yol açtı.

Kötüleşen benzin kesintileri kuponla benzin satın alan sürücüler arasında paniğe yol açtı. Benzin istasyonları, Endüstri Bakanı Obert Mpofu'nun Perşembe günü kuponların 1 Ağustos'tan sonra geçersiz olacağını açıklamasıyle birlikte kupon sahiplerine karneyle petrol veriyorlardı.

Kupon sistemi 2000 yılında petrol kesintileri başladığında yasallaştırılmıştı.

Devlet emriyle gerçekleşen fiyat indirimleri benzini ithalat masraflarının yarısından daha azına düşürdü. Ülkenin günaşırı elektrik kesintileri sırasında jeneratör kullanan mağaza ve dükkanlar kapanarak ve banliyö taşımacılığı felce uğrayarak, olağan stoklar tükendi.

Devlet radyosu Cuma günü daha fazla iş adamının sözde fiyat düşürmede başarısız olduğu için tutuklandığını bildirdi. En büyük mağaza zincirinde yüksek kademelerde işadamlarını da içeren üç yönetici Çarşamba günü tutuklanarak hapsedilmişti.

Ülke genelinde yaklaşık 70 süpermarketin, büyük mağazaların, hotellerin ve daha başka işyerlerinin sahibi olan, yüksek kâr marjına sahip Meikles Africa'nın yöneticileri devletin tayin ettiği fiyatların üzerinde kıyafet ve kozmetik ürün sattıkları gerekçesiyle tutuklandılar.

Önde gelen bir tavuk yetiştiricisinin iki idarecisi hapsedildi ve diğer bir tavuk çiftliğine tam faliyetle yeniden başlaması emredildi. Çiftlik yem sıkıntısı çektiğini söyleyerek bazı ağıllarını kapatmıştı.

En az 3,000 işyeri fiyatlardaki aşırılıklarından dolayı para cezası almıştı. Yöneticleri ve müdürlerinden pek çoğu kötü durumdaki polis hücrelerinde tutuluyor. Geceleri dondurucu soğuklara karşı tek bir ince battaniye veriliyor.

Tavuk, kırmızı et, mısır, ekmek, yumurta, süt ve diğer temel yiyecek maddeleri fiyat düşürülme anonsu yapıldıktan sonra raflardan kayboldular. Küçük sevkiyatlar geldiğinde dükkan sahipleri depolara stok yapıyorlar.

Konserve ve diğer yiyecekler büyük ölçüde satıldı.

Harare'den 200 km uzaklıktaki Gweru'nun merkezinden Marjory Wessels adındaki bir ev kadını, "Üç süpermarket gezmiştim. Bakın, yalnızca kahve bulabildim." diyor.

Kadın, temel ihtiyaçları karşılayabilmek için arkadaşlarıyla birlikte Harare'ye yola koyulduklarını söyledi. Gweru'daki mağazalardaki tüm bölümlerin boş olduklarını ya da kapandıklarını söyledi.

Özel eczanelerde, AIDS virüsü taşıyanlar ve şeker hastaları için ilaçları da içeren ithal yaşam destek ilaçları tükenmeye başladı. Kariba'nın kuzeyindeki bir devlet hastanesi trafik kazasında yaralanan bir kişiye ağrı kesici yerine yalnızca aspirin verebiliyor.

Hattın bağlanması için birkaç kez denenmesi ve genellikle birkaç saniye sonra hattın kesilmesiyle birlikte, sabit ve mobil telefon hizmetleri Cuma günü çökme noktasına geldi.

En büyük mobil ağı Econet, dükkan sahiplerinin dükkanlarında neyin olduğunu haber vermek için sürekli olarak birbirlerini aradığı gibi elektrik kesintilerinden sonra telefonları şarj etmede yaşanan izdihamla birlikte, jeneratörlerindeki güç ve benzin kesintilerinin röle istasyonlarını etkilediğini açıkladı.

Resmi enflasyon 4,500% - dünyadaki en yüksek enflasyon - olarak açıklanırken, özel finans kurumları enflasyonun 9,000% civarlarında olduğunu tahmin ediyor. -Sapa-AP

[Citizen.co.za]


Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...