DHA -İZMİR - Sıcaktan bitkin bir halde otururken, "Ne çok ambulans geçiyor, ne kadar çok sela okunuyor" diye düşündüyseniz, haklısınız. İstatistikler, Afrika sıcakları denilen hava dalgasının Türkiye'nin büyük bölümünü etkisi altına aldığı günlerde, ölümlerin iki kat arttığını gösteriyor.
İzmir Mezarlıklar Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, 'en sıcak günler' denilen 24-29 Haziran arasında ölenlerin sayısı, geçen yıl aynı döneme göre iki kat arttı. Günde ortalama 30-40 kişinin yaşamını yitirdiği kentte, 28 Haziran'da bu sayı 99'a ulaştı.
Siren sesleri...
Aynı dönemde 112 ambulanslarına başvuruların sayısı da arttı. İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Yardım Hizmetleri Bölümü'nün istatistiklerine göre, günlük ortalama 250 olan vakaya gitme sayısı aşırı sıcakların yaşandığı 23 Haziran-29 Haziran arasında ortalama 350'ydi. En sıcak gündeki vaka bildirimi 410'a yükseldi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Azem Akıllı da ölüm sayısındaki artışın, sıcaklarla birlikte arttığını söyledi.
Aşırı sıcaklarla birlikte vücutta su ve tuz kaybı oluşuyor. Normal sağlıklı kişiler bunu tolere edebilse de , belli yaşın üzerindeki kişilerde damar genişlemesine bağlı tansiyonda düşme veya yükselme görülüyor. Kronik hastalığı olanlarda su ve tuz kaybı sağlığı tehdit eder hale geliyor.
Sıcaklar özellikle kalp yetmezliği olanlar üzerinde etkili oluyor. Kalp yetmezliği olan, kalp kapak hastalığı olan, hipertansiyon hastası, baypas geçirmiş, diyabeti olan, kalp dışında beyin damarlarıyla ilgili rahatsızlıklar geçirmiş hastalar için de sıcaklar riskli.
Tansiyon ilacına dikkat!
Prof. Dr. Akıllı, kronik hastaları uyardı: "Bizim de maalesef gözlemlediğimiz kalp yetmezliğinden hastaneye gelişler son 10-15 gündür arttı. Nedeni aşırı sıcaklar. Tansiyon hapı kullananların, özellikle idrar söktürücü ilaç kullananların çok dikkatli olması gerek. Su ve tuz kaybının çok olduğu bu sıcak günlerde, bu özellikli ilaçlar fazla gelebilir."
Bu yüzden doktorlar, kış ve bahar aylarında hastalara verdikleri ilacın dozunu sıcak havaya göre ayarlıyor, düşürüyor. Kalp yetmezliği olanların ilaçları da yeniden düzenleniyor.
10.00-16.00 ev zamanı
Prof. Dr. Akıllı'nın sıcaklarla ilgili son önerisiyse knonik hastalığı olanlara: "Kronik hastalığı olanlar saat 10.00-16.00 arası dışarı çıkmasın, o saatlerde zorda kalmazsa doktora bile gitmesin. Aşırı, yağlı, ağır yiyecekleri yemesin. Sıvı alımına da mutlaka dikkat edilsin."
[Radikal]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder