21.07.2007

Güneş gerçekten yakıyor

Güneşin hışmından kaçabilen ülke yok. Sıcak dalgası onlarca kişinin ölümüne yol açtı, ekinler büyük hasar gördü, orman yangınları bitmiyor.

Sıcak hava dalgası tüm dünyayı kasıp kavuruyor. Sıcağın yol açtığı ölümler artıyor, orman yangınları birbirini kovalıyor, ekinlerde büyük hasar var. Slovakya, tarihinde ilk kez 40 derecenin üstünü gördü.

Bulgaristan'da aşırı sıcaklar nedeniyle karayollarında asfalt eridi, gündüz saatlerinde elektrik ihracatı durduruldu. Sıcakların 36 dereceyi geçtiği başkent Sofya'da son 24 saatte 41 kişi hastaneye kaldırıldı, 142 acil yardım çağrısı yapıldı. Ülkede aşırı sıcaklarla başlayan orman yangılarıyla mücadele sürerken, itfaiye güçleri 478 yangını söndürmeye çalışıyor.

Yunanistan'da itfaiyeciler 24 saat içinde 115 yangın ihbarı aldı. Atina'da sıcaklık 41 dereceye kadar yükseldi. İtalya ve Romanya da ısınan hava ve kuvvetli rüzgârın etkisiyle orman yangınlarıyla karşılaşan ülkelerden. Aşırı sıcak ve yağmur eksikliği bölgedeki çiftçileri de oldukça endişelendiriyor.

Romanya'da Tarımsal Üreticiler Birliği, tarım sektörünün sıcaklarla birlikte gelen büyük kuraklık nedeniyle, yaklaşık 1.5 milyar dolar kayba uğradığını açıkladı. Macaristan'ın bazı bölgelerinde sıcaklıkla mücadele için halka bedava su dağıtıldı.

Avusturya'nın yüksek kesimlerinde bile sıcaklık 35 dereceyi buldu. Hayvansever olarak tanınan ülkenin başkenti Viyana'da hayvanların güneş altında hastalanmaması için, turist taşıyan atlı arabaların sıcak günlerde yolculuk etmesi yasaklandı.

Bu arada, Britanya da farklı bir aşırılıkla, yoğun sellerle mücadele ediyor. Yalnızca cuma günü ölçülen yağış miktarının bir aylık ortalamadan fazla olduğu belirtiliyor. Bazı metro hatları ve istasyonlar aşırı yağış nedeniyle kapatıldı. (ap, aa)

[Radikal]


Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...