20.07.2007

Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi

Türk mühendisler geliştirdikleri 'hidrogaz' sistemiyle araçlarda yüzde 30 yakıt tasarrufu sağladıklarını söylüyor. Sistemin maliyeti 1000-1500 YTL

AA - İSTANBUL - Temiz ve çevreci özelliğiyle bilinen hidrojen enerjisi, Türk mühendislerinin geliştirdiği bir sistem sayesinde kamyondan belediye otobüsüne, ticari taksiye kadar 250'ye yakın araçta kullanılmaya başlandı. 'Hidrogaz yakıt tasarruf sistemi' adı verilen sistem üzerinde yaklaşık 15 yıldır Ar-Ge çalışması yürüten Eroğlu Mühendislik İnşaat Otomotiv Enerji İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited şirketi Genel Müdürü Fazlı Eroğlu, sistemin yararlarını değerlendirdi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Her türlü araca monte edilebilen bu sistem sayesinde, yağın ömrünün arttığını, bujilerin değişim ve motorun yaşam süresinin uzadığını aktaran Eroğlu, sistem sayesinde beş-altı kalemde fayda sağlandığını kaydetti. "Yani araç sahibi üç depo benzinle gittiği güzergâhı iki depoyla gidecek" diyen Eroğlu, sistemin araç sahibine maliyetinin 1000-1500 YTL arasında olduğunun altını çizdi. Eroğlu, sistemi ilk olarak 'eşin dostun' aracına taktıklarını, şimdi ise pek çok yerden teklifler geldiğini anlattı. Fazlı Eroğlu, Türkiye'de bulunan 12 milyon araçtan 3 milyonuna bu sistemin monte edilmesi durumunda her aracın yılda 20 bin kilometre yol yaptığı düşünülürse sistemin araç sahiplerine 4.9 milyar YTL kâr sağlayacağını kaydetti. Verilen bilgiye göre araç üzerinde, elektroliz yöntemiyle suyun atomlarına ayrıştırılarak elde edilen hidrojen gazının içten yanmalı motorlarda ek yakıt olarak kullanılmasını sağlayan sistem, monte edildiği araçta kullanılan fosil yakıtlarda yüzde 30 tasarruf sağlıyor. Motorun gücünü yüzde 4-13 artıran sistem, havayı kirletici emisyon gazlarını yüzde 60 azaltırken, motorun ömrünü yüzde 50 artırıyor.

Jandarmada test edildi
Sistemin Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Güvercinlik Bakım ve Ana Tamir Fabrikası'nda test edildiğini ve sonuçların başarılı ifade eden Eroğlu, "Bu projeye devletin de, Türk insanının da sahip çıkması lazım. Biz yabancı marka, etiket gördüğümüz zaman hemen üzerine atlarız. Bu memleketi düşünüyorsak bu zihniyetten kurtulmamız lazım" diye konuştu. Eroğlu, seri üretime geçişin yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini de bildirerek, şöyle devam etti: "Sistem, şu ana kadar 250 araca takıldı. Belediye araçlarında, özel araçlarda, otobüs, kamyon, ticari takside bile var. Hiç tanımadığımız bir insan bizi çağırıyor. Geçenlerde bir Mercedes 500 bu cihazı taktı. İzmir'e gitti, İzmir'den bizi arıyor sevinerek, diyor ki: 'Ben buraya iki-üç depoyla geliyordum, şimdi yarı yarıya düştü."

'Dünyada ilk kez yapılıyor'
Eroğlu, "Sistemin insan ve çevreye vereceği hiçbir zarar yok. Depolama, stok yapmıyoruz ki patlama olsun. Sistem arıza da yapsa, yolunuza devam ediyorsunuz. Bu sistem Türkiye'de değil, dünyada ilk kez bizim tarafımızdan uygulanıyor" dedi. Fazlı Eroğlu, sisteme yüksek sanayi kesiminin yurtdışından büyük ilgi gösterdiğini belirterek, "Yurtdışından gelenler kadar yurtiçinden ilgi gösterilse bu proje bugün Ay'da idi" dedi.

'Finansman sıkıntımız var'
Şu an araçlar için uygulamaya koydukları sistemle ilgili Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini belirten Eroğlu, prototip aşamasında olan sanayi için jeneratör, evler için ocak ve ısıtma-soğutma sistemlerini de hidrojene taşımayı hedeflediklerini söyledi. "Bugün finansman sıkıntımız olmasa hidrojen teknolojisiyle Türkiye'yi beş yıl içinde yerinden sallarız. Dünyada da ses getiririz" diyen Eroğlu, geliştirdikleri sistemin özellikle uluslararası ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve nakliye alanında büyük avantajlar sunacağını söyledi.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...