20.07.2007

Kuraklık kötüye gittikçe kangurular şehirlere hücum ediyor



Avustralya'da son yüzyılın en kötü kuraklığı kanguruları yiyecek ve su bulmak için şehirlere sürüklüyor. Park alanlarının şehir boyunca dağılım gösterdiği Canberra'da, yoğun bir şekilde doğu bölgesi gri kangurularıyla karşılaşılıyor.

Canberra'da kent içinde gözlemlenen kangurular Avustralya'nın güney doğusundaki diğer şehirlerden gelen çok sayıda kanguru gözlemiyle birbirini tamamlıyor. Görünüşe göre hepsi de yiyecek aramak için kentlere giriyor.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nin Yaban Hayatı araştırma birimi yöneticisi Brendan Mackey, gıda aramak için kentlere giren çok sayıda kanguru görmenin oldukça mantıklı olduğunu söylüyor. "Kangurunun biyolojisi iyi zamanların avantajını elinde tutmak için donatılmıştır. Bu yüzden zaman iyiyken oldukça doğurgandırlar ve ürerler. Ancak tam tersi olduğunda dururlar."

Mackey'e göre, kuraklıklar kıt kaynaklar için rekabete yol açıyor, bu yüzden kangurular yiyecek ve su için sığır ve koyunlarla rekabete giriyorlar."

Canberra ve de Sidney ve Melbourne gibi diğer büyük şehirlerin kıyıları göreceli olarak oldukça bereketli kaynaklara sahip - genellikle çalılıklarda bulunan pek çok rekabetçi tür burada bulunmuyor.

Mackey şöyle diyor; "Yıldan yıla yağmur oldukça düzensizleşiyor. Bir hayvanın bu çevrede hayatta kalması için bir stratejiye sahip olması zorunlu."

Kanguruların yiyecek arayışları onları savunma bakanlığının personel yetiştirmek için kullandığı araziye getiriyor. Bu toprak ayrıca tehlike altındaki iki kertenkeleye ev sahipliği yapıyor. Besin eksikliği nedeniyle kertenkeleler aç kalıyor ve azalan bitki örtüsü yüzünden yırtıcılarca kolaylıkla yakalanıyor.

Beslenmek için hareket eden yalnızca kangurular değil. Yerel kuşların da daha iyi beslenmek için uzak mesafeler katettikleri gözlemleniyor. Bilinmeyen birşey ise ne zaman ve nereye gideceklerini nasıl bildikleri.

Kuraklığın ne zaman sona ereceğini kimse bilmiyor, fakat Mackey'e göre, kangurular iyi ya da kötü olsun değişen herhangi bir koşula adapte olmaya hazır olacaklar.

[National Geographic News]



Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...