16.07.2007

Petrol sıkıntısı kapıda

Merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) talebin üretimden fazla olmaya devam etmesi nedeniyle, dünyanın önümüzdeki beş yıl içinde petrol sıkıntısı yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Bazı önde gelen sanayileşmiş ülkelerin enerji politikalarını koordine eden kurum, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) dışındaki ülkelerin, üretimde talebe yanıt veremediklerini belirtti.

Kurumun raporunda Asya ve Orta Doğu'daki hızlı büyümenin, yükselen fiyatlara rağmen petrole olan talebi daha da artıracağı kaydedildi.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu uyarısından sonra dünya piyasalarında petrolün varil fiyatı 76 dolara çıktı.

Böylece petrol fiyatları son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kurumun raporunda doğal gaz için de benzer bir sıkıntının söz konusu olacağı belirtildi.

Petrol piyasasında orta vadedeki beklentilere yer verilen raporu kaleme alan uzmanlardan David Fife, BBC'ye mülakatında uluslararası şirketlerin petrol kaynaklarına ulaşım konusunda hem siyasi hem de teknolojik zorluklar yaşadığını söyledi.

Fife şöyle devam etti:

"Venezuela, Meksika, Rusya ve diğer bazı ülkeler, uluslararası şirketlere sınırlamalar getiriyor. Ama teknik zorluklar da söz konusu.

"Kuzey Denizi ve Kuzey Amerika'da eski yataklarındaki petrol miktarı azaldığı için şirketler, teknolojik açıdan zor alanlara yönelmek zorunda kalıyor. Kutup bölgeleri, daha derin sular, Kanada ve Venezuela'daki kumlu petrol alanları gibi. Bu da maliyeti artırıyor."

[BBC / Türkçe]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...