21.07.2007

Danimarka'da hidrojen yakıtlı araç üretime hazır

Yükselen petrol fiyatları ve küresel ısınma tehlikesi hidrojen yakıtlı aracı gelecek için heyecan verici bir gelişme yapıyor.

Ekonomi gazetesi Børsen'e göre
, talihsiz Ellert'ın Danimarka'yı araba üreten bir ülke yaptığı için değil, fakat azalmakta olan petrol stokları ve küresel ısınma tehditi nedeniyle hidrojen yakıtlı bir araç üretimi planları hızlandırmıştır.

Hidrojenle çalışan yakıt pilleriyle güçlendirilmiş Hywet aracının ilk prototipi Ağustos ayında garajın dışına çıkacak. Hidrojen yakıtlı araçlar gelecekteki enerji planları için önemli bir unsur sağlayabilir, çünkü tek atıkları su buharıdır, ve de hidrojen yakıtı aslında sınırsız.

Her ne kadar aracın teknolojisi üzerinde ufak ayarlamalar yapılıyor olsa da, Hywet'in geliştiricileri dünyanın en fazla karbondioksit emisyonundan sorumlu olan içten yanmalı motorlar için yeşil bir alternatif sağlayacağını umuyorlar.

İki yolcu kapasiteli Hywet 80km hıza ulaşabiliyor ve şaşılacak derece süratle hızlanabiliyor.

Mevcut hidrojen fiyatları Hywet'in €13.50 'a dolabileceğini gösteriyor. Bu da onu yaygın olan petrol ve dizel ile çalışan araçlarla rekabet edebilir kılıyor.

Aracın bazı dezavantajları bulunuyor. Teknoloji hâlâ oldukça maliyetli ve hidrojen sağlayıcı bir altyapının hâlâ geliştirilmesi gerekiyor.

İlk prototip yaklaşık 1 milyon DKK'ya mal olurken, üretilecek modellerin yaklaşık 200,000 DKK'ya, Danimarka'daki orta boy bir araca denk fiyata mal olacağı tahmin ediliyor.


[The Copenhagen Post]



Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...