17.07.2007

Dünyayı beslemeye bütçe yetmiyor

Birleşmiş Milletler açıklamasına göre, Çad, Uganda, Etiyopya'nın da dahil olduğu çeşitli ülkelerde açlıkla mücadele eden, bu bölgelere yiyecek sağlayan Dünya Besin Programı, artan besin fiyatları nedeniyle artık yeterli olamıyor. DBP'ye katkı sağlayan ülkelerin fazladan bütçe sağlaması gerekiyor.

DBP idari yöneticisi Josette Sheeran, beş yılda masrafların neredeyse %50 arttığına dikkat çekiyor, darı için yaptıkları harcamanın ise kimi ülkelerde geçen altı ayda %120 yükseldiğini söylüyor. Biyoyakıt talebi ve hububatın gelişmekte olan ülkelerde hayvan yemi olarak tüketimindeki artış hububat stoklarını düşürüyor.

BM Tarım Departmanına göre, küresel buğday stoğu 25 yılın en düşük seviyesine indi. Artık dünyamız, artı değer dünyası değil.

-------------------------------

Afrika bölgesel anlamda çöküşü yaşamıştı, ve uzun zamandır bedellerini ödüyor. Ancak uygarlık kendisini oluşturan parçaların birinin işlevini yitirmesine asla izin vermez. Dünyanın çeşitli yerlerinde olduğu gibi yardım programları çöküşün yayılarak genişlemesini engellemek adına yürütülür.

Çöküş kolaydır, en zoru ise onu engellemeye çabalamak. Afrika çöküşün bedelinin çoğunu zaten ödedi. Geriye onlar için yapmamız gereken tek bir şey kalıyor. Onları yeteri kadar süre yalnız bırakabilmek. Ticari tarım ürünlerini ürettikleri Birinci Dünya ülkeleri de çöküşle yüzleşmeye başladıklarında, Afrika bedelini ödediklerinin meyvelerini toplamaya başlayacaktır. Peki ya biz? ~ Elfun K.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...