16.07.2007

Avrupa kasırgalarla yüzleşebilir

Eğer deniz suyu sıcaklıkları artmaya devam ederse, Akdeniz kendi kasırgalarını oluşturmaya başlayabilir.

Bilimadamları iklim değişiminin Akdenizin kendi kasırgalarını oluşturmak için yeterli sıcaklık depolayabilecek kadar ısınmasına yol açtığını söylüyor.

İspanya, Toledo'daki Castilla-La Mancha Üniversitesi çevre bilimleri fakültesinin önde gelen araştırmacılarından Miguel Gaertner, "Antropojenik (insanın neden olduğu) iklim değişikliği sebebiyle Akdeniz'de ilk kez tropik kasırga riskini belirledik." açıklamasında bulundu.

Kasırgalar tropik Atlantik açıklarında oluşmaktadır. Çok azı kıyıya ulaşır ve neredeyse hiçbiri Avrupa'ya ulaşmaz. Fakat, son zamanlarda, araştırmacılar daha önce hiç görülmedikleri yerlerde kasırgaların oluştuğunu gözlemliyorlar. 2004'teki Catarina kasırgası, 2005'teki Vince kasırgası daha önce hiç bu tarz kasırgalar üretmemiş alanlarda oluşmuşlardı.

Gaertner, "Akdeniz'de gözlemlenmiş bazı hortumlar zaten tipik olarak tropikal karakteristik göstermektedir." diyor.

Bulguları Amerika'nın Ulusal Bilim Akademisinin diğer güncel bir çalışmasıyla uygunluk gösteriyor. Her iki çalışma da artan okyanus sıcaklıkları ve şiddetli kasırga yoğunlukları arasında çok güçlü bir bağ olduğunu gösteriyor.

Boulder, Colorado'daki Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi'nden (NCAR) Tom Wigley, "Kasırgaları besleyen bölgelerdeki deniz yüzeyi sıcaklığındaki artışlar tek başına doğal süreçlerle açıklanamazlar." diyor.

"Bu değişiklikler için en iyi açıklama geniş bir insan etkisini hesaba katmak zorundadır."

Su sıcaklığı kasırgaların oluşumu ve gelişmesi için önemli bir rol oynar.

NCAR'ın iklim analiz bölümü başkanı Kevin Trenberth, çevrili coğrafyası nedeniyle pek az fırtınanın kasırga olabileceği gibi iklim değişikliği Akdeniz'e daha kuvvetli fırtınalar getireceğini söyledi. "Bilimsel kayıtlar küresel ısınmanın deniz yüzeyi sıcaklığını arttırdığını gösteriyor. Gözlem ve teori kasırgaların dünya ısındıkça daha yoğun olacağını belirtiyor."

The Sunday Times

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...