27.07.2007

Dünya Yanıyor!

İstanbul'da kuvvetli esen poyraz, sıcaklıkların mevsim normallerine inmesini sağladı, ülkenin güneyi ve Doğu Avrupa ülkeleri İstanbul kadar şanslı değil. Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da hafta sonuna kadar poyrazın etkili olacağını, sıcaklıkların da 30-32 derece olarak gerçekleşeceğini söyledi. Çarşamba günü hava sıcaklığının 44.1 dereceye çıkarak, son 78 yılın en yüksek seviyesine ulaşan Edirne'de de sıcaklıklar 5-6 derece düştü. Adana'da ise bu yıl sıcaklık 6-7 derece birden artıp 40 dereceye ulaştı. Sıcak havanın hafta sonuna kadar 3-4 derece daha artması bekleniyor. Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, sıcaklıklar gölgede 41 derece.
* Erciyes Dağı'nın zirvesindeki karlar, 38-40 derecelere ulaşan hava sıcaklıkları nedeniyle büyük ölçüde eridi. Sadece zirveye yakın bölgede çok az miktarda kar kaldı.
Uzmanlar, yaşlı, çocuk, hasta ve hamilelerin sıcak havalara dikkat etmeleri gerektiği yönündeki uyarısını yeniledi.
* Britanya, seller yüzünden zor durumdayken, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk gibi Doğu Avrupa ülkeleri ise sıcak hava ve orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
* Son bir haftada Macaristan'da 500 kişi, Romanya'da da 30 kişi sıcaklar yüzünden hayatını kaybetti. Yunanistan'ın Mora Yarımadası ile İyon Denizi'ndeki Kefalonya Adası'ndaki yangınlarda üç kişi yaşamını yitirdi. Kosova'da orman yangınları başladı. Kosova'daki Priştine, Prizren, İpek ve Kosova Ovası'nda etkili olan yangınlar nedeniyle hükümet olağanüstü hal ilan etti. Bulgaristan'da ise 65 kilometrekarelik alana yayılan yangınlarda son günlerde toplam 120 bin dekarlık ormanlık alan kül oldu.
[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...