28.07.2007

Ozon iklimde güçlü bir etkiye sahip

Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, ozonun bilimadamlarının daha önce tahmin ettiklerinden çok daha önemli bir iklim değişimi tetikleyicisi olabilir.

Araştırmacılar bu sera gazının etkilerinin büyük ölçüde gözden kaçırıldığını söylüyorlar.

Yere yakın seviyedeki ozon bitkilerin atmosferdeki karbon dioksidi tutma yeteneklerini azaltarak bitkileri etkiliyor. Sonuç olarak daha fazla karbondioksit bitkiler tarafından tutulmak yerine atmosferde birikiyor. Nature editörlerine göre, bu iklim değişimini hızlandıracaktır.

Exeter Üniversitesinden ve de editörlerden Peter Cox BBC Haber sitesine, "Ozon iklim değişiminin bir tetikleyicisi olarak daha önce düşündüğümüzden iki kat daha fazla önemli olabilir." açıklamasını yaptı.

Bilim insanları zaten, atmosferin üst kısımlarındaki ozonun kızılötesi ısı enerjisinin uzaya kaçısını engelleyerek "doğrudan" sera gazı olarak davrandığını biliyorlardı.

Yerküreye yakın ozon, nitrojen oksit, metan ve karbon dioksit gibi sera gazları ve güneş ışığı arasındaki bir reaksiyonla oluşur.

İnsan etkinliklerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları Dünya yüzeyinin geniş kesimlerinde ozon seviyelerini yükselmesine yol açmıştır.

BBC News






Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...