18.07.2007

Gıda kesintileri 28 ülkeyi tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıklamasına göre, yerel hububat hâsılatındaki yavaşlama ve yüksek uluslararası fiyatlar bu sene dünya genelinde 28 fakir ülkede muhtemel gıda kesintilerine neden olacak.

Afrika'da Zimbabve, Svaziland ve Lesotho, uzun süren kuraklık ve düzensiz yağışlardan sonra darı mahsülünün %40 ila %60 arasında düşmesiyle birlikte şu ana kadarki en kötü hâsılatla yüzleşiyor.

Enflasyonun Mayıs ayında %4,500'ü aştığı ve gıda hâsılatı düşerken fiyatların yükseldiği Zimbabve'de tek başına, hassas durumdaki 4 milyondan fazla insanın gıda güvenliği etkilendi.

Kuzey Kore'de, gıda stok seyri tehlikeli konumunda kaldı, fakat Güney Kore'den gelen 400,000 tonluk pirinç yardımının ilk bölümü Haziran sonunda resmi olarak iletildi.

Dünyanın hububat hâsılatı 2007'de 2,121 milyon ton ile rekor kırarken, düşük-gelirli, gıda açığı bulunan ülkelerdeki üretimin geçen yıla göre %1,2 ile nüfus artışı oranının altında artması bekleniyor.

Çin ve Hindistan gibi en büyük bereketli mahsule sahip üreticiler hesaba katılmazsa, düşük gelirli ülkelerin geri kalanının toplam hububat hâsılatı geçen seneye göre çok az miktarda düşeceği tahmin ediliyor.

Fas'ta, bu yıl kuraklık hububat mahsulünü mahvetmişti. Elde edilen mahsulün geçen seneki seviyenin yalnızca dörtte biri kadar olduğu hesaplandı.

Güney Afrika'da, ana hububat hasadı, Zimbabve, Namibya, Lesotho ve Svaziland'da kuraklıklığın zarar verdiği ekinler ve Malawi, Angola, Mozambik, Madagaskar ve Zambiya'da ortalamanın üzerindeki mahsul ile karıştırıldı.

Batı Afrika'da, düzensiz yağışar Sahel bölgesindeki ekim sezonunu geciktirdi. Doğu Afrika'da, 2007 yılının hububat hâsılatı düzensiz yağışların hâsılatı etkilediği Somali haricinde pek çok ülkede olumluydu.

Uzak Doğu'da, vaktinde gelen mevsimsel muson yağmurları 2007 yılının hububat ve pirinç mahsulünü arttırdı.

[Reuters]




Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...