8.10.2007

Tayfun Asya-Pasifik'i süpürüyor

Asya-Pasifik ülkeleri, son yirmi yılda hiç görmedikleri şiddette tayfunlarla boğuşuyor. Tayvan ve Vietnam'da sel 50'den fazla can alırken, Çin'de bir milyon kişi tahliye edildi

AP - HANOI - Son yirmi yılda görülmemiş şiddette tayfun ve seller Asya-Pasifik ülkelerinde felaket görüntüleri yaratıyor. Vietnam'da Lekima tayfununun yol açtığı seller ve toprak kaymaları sonucu ölenlerin sayısı 55'i buldu. Son zamanların en şiddetli sellerine yol açan tayfunla sarsılan ülkede 16 kişi de kayboldu.

Hızı saatte 130 kilometreye ulaşan rüzgârlar, merkez ilçelerde toprak kaymalarına yol açıyor. Felaketten en yoğun etkilenen Mghe kentinde de 22 kişinin öldüğü belirtiliyor. 77 bin evin yıkıldığı felaket sonrası, şehrin büyük bir bölümüyle iletişim hâlâ kurulamıyor, birçok köye ulaşım sağlanamıyor. Kurtarma çalışmalarının çok zor ilerlediği bölgede ölü sayısının daha da artacağı düşünülüyor.

Çin'in başıysa Krosa tayfunuyla belada... Tayvan'da beş kişinin ölümüne ve 2 milyon kişinin evlerinden tahliyesine yol açtıktan sonra Çin'e ilerleyen tayfuna karşı birbiri ardına önlemler alınıyor. Çin'in güneydoğu kıyılarına vuran tayfun nedeniyle 1 milyon 400 bin kişi kıyı bölgelerinden tahliye edildi. Zhejiang şehrinden tahliye edilenlerin çoğunluğunu, ülkenin bir haftalık Milli Gün tatilini deniz kenarında geçirmeyi seçen yarım milyon tatilciler oluşturuyor.

Yıl sonuna kadar sürecek
Tayfun için alınan önlemler kapsamında okullar tatil edildi, fırtınanın yolu üzerindeki uçak seferleri iptal edildi. Balıkçılarla 75 bin gezinti gemisi limanlara geri çağırıldı. Hong Kong bandıralı 27 mürettebatlı bir kargo gemisi, motorları bozulunca kıyıya 30 kilometre uzaklıkta fırtınaya yakalandı. Aladdin Dream adlı geminin kurtarma çalışmaları zorlu geçse de batma ihtimali ve yaralı olmadığı belirtildi. Özellikle Zhejiang ve Fujiang şehirlerinde toprak kaymalarına yol açan Krosa'nın 126 km hıza ulaştıktan sonra kuzeye yönelerek zayıfladığı belirtildi.

Şanghay'da gıda kontrol çalışanlarının tatilleri iptal edildi; özel olimpiyatların gerçekleştiği alanları kurutma yolları aranıyor. Ağustos ayında başlayan ve Pasifik Okyanusu veya Güney Çin Denizi'nin ılık sularıyla güç kazanan tayfunlar Çin, Tayvan, Filipinler ve Japonya'yı yıl sonuna kadar etkileyecek.

[Radikal]

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...